Elokuva-alan mukaan Varsinais-Suomi meni koronasulussaan liian pitkälle: "Rajoituksissa noudatettava valtioneuvoston linjausta"

Kulttuuriministeri: Teatterit, kirjastot museot, urheiluottelut - näitä matalan riskin tilaisuuksia hallitus ei aio rajoittaa 1:26
Kulttuuriministeri: Teatterit, kirjastot museot, urheiluottelut - näitä matalan riskin tilaisuuksia hallitus ei aio rajoittaa

Elokuva-ala ilmaisi tyytyväisyytensä hallituksen tuoreimpiin koronarajoituksiin. Yhden aluehallintoviraston linjauksiin ala vaatii viilauksia.

– Päätökselle oli painavat syyt ja se oli tosiasioiden valossa ainoa mahdollinen, kommentoi Suomen Filmikamari ry:n toimitusjohtaja Tero Koistinen tiedotteessa.

Elokuvateatterit on määritelty Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen niin sanotussa "räkäindeksissä" matalan riskin paikoiksi, ja hallituksen päätöksellä näytöksiä voidaan yhä jatkaa koronapassia kysymällä. Alueelliset viranomaiset voivat kuitenkin tehdä hallituksen linjauksia tiukempia päätöksiä. Näin on tehty esimerkiksi Varsinais-Suomessa, joka päätti kieltää kaikki yleisötilaisuudet keskiviikosta lähtien vuoden loppuun asti.

– Odotamme kaikkien aluehallintovirastojen noudattavan tulevissa rajoituksissaan valtioneuvoston linjausta. Lounais-Suomen aluehallintoviraston päätös kieltää kaikki yleisötilaisuudet Varsinais-Suomessa pitää ottaa välittömästi uudelleentarkastelun alle, Koistinen vaatii.

Koistisen mukaan elokuvateatterit ovat olleet koko korona-ajan erittäin turvallisia.

– Suomalaiset ovat korona-aikana (kesäkuu 2020–joulukuu 2021) käyneet elokuvissa lähes 5 miljoonaa kertaa ilman tunnettuja tartuntaketjuja. Teatterien vähäriskisyydestä on myös kansainvälisiä tutkimuksia, kuten saksalaisen Fraunhofer Instituutin johtama tutkimus.

Lue myös:

    Uusimmat