Elokapina pysäyttää liikenteen Helsingin Kaisaniemessä tänään

Poliisi suosittelee välttämään liikkumista keskustassa.

Ympäristöliike Elokapinan mielenosoitus saattaa aiheuttaa merkittävää ja pitkäaikaista liikennehaittaa Helsingin keskustassa tänään, tiedottaa poliisi. Mielenosoituksen on määrä alkaa tänään kello 15 ja päättyä keskiviikkona kello 15.

Mielenilmauksella vaaditaan ympäristölle ja ilmastolle haitallisten tukien lopettamista, kertoo Elokapina nettisivuillaan.

Poliisi suosittelee varaamaan aikaa keskustassa liikkumiseen. Poliisi voi ohjata liikennettä tarvittaessa poikkeusreiteille.

− Poliisin tehtävänä on turvata mielenosoittajien ilmaisunvapaus, yleinen järjestys ja turvallisuus sekä muiden kaupunkilaisten oikeudet, kertoo ylikomisario Jarmo Heinonen poliisin tiedotteessa.

Poliisi kieltänyt mielenosoittamisen Kaisaniemessä

Heinonen kertoo STT:lle, että Elokapinalle on kerrottu, ettei tämän päivän mielenosoituspaikka Kaisaniemen liikenneympyrässä käy. Syynä tähän on se, että siitä aiheutuisi poliisin arvion mukaan kohtuutonta liikennehaittaa.

– Meillä on järjestäjän kanssa vielä neuvottelut tämän osalta käynnissä. Perjantaina yhteistyö sujui hyvin ja toivon, että näin käy myös tänään, Heinonen toteaa.

Heinonen kertoo, että lakiin ei ole kirjattu rajoituksia siitä, kuinka usein samassa paikassa on mahdollista osoittaa mieltään. Poliisi voi kuitenkin tapauskohtaisesti kieltää mielenosoituksen tietyllä alueella, jos siitä aiheutuu tarpeetonta haittaa.

– Lakiin kirjattuja rajoituksia ei ole. Kansainvälisistä oikeuskäytännöistä on kuitenkin johdettu periaatteita, joiden mukaan voidaan arvioida, kuinka paljon jotakin tiettyä paikkaa voidaan häiritä peräkkäisinä päivinä tai tiettynä aikana. Se, mikä käy yhtenä päivänä, ei välttämättä käykään enää kolmena, Heinonen kommentoi.

Käytössä viime viikolta tuttu "sormitaktiikka"

Elokapina kertoo sivuillaan, että tiistain mielenosoituksessa on käytössä viime perjantaina nähty niin kutsuttu sormitaktiikka, jossa mielenosoittajat jaetaan niin kutsuttuihin sormiin eli pienempiin kulkueisiin. Jokaisella kulkueella on oma reittinsä.

Tiistain mielenosoituksessa sormia on neljä, ja ne lähtevät Eduskuntatalolta, Kauppatorilta, Esplanadin puistosta sekä Dallapenpuistosta. Kaikki kulkueet kohtaavat Kaisaniemen liikenneympyrässä, mihin on määrä tulla tieblokki.

Elokapinan mukaan mielenosoituksen on määrä tapahtua samassa paikassa, jossa syksyllä 2020 poliisi käytti OC-sumutetta Elokapinan mielenosoittajia vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat