Elokapina kertoi MTV:lle, miten se valitsi paikkansa osoittaa mieltä MM-rallissa Jyväskylässä – "Tapahtumapaikalla on riski tietynlaisiin yhteenottoihin"

Elokapina järjestää perjantaina 5.8. Suomen MM-rallien yhteydessä mielenilmauksen, jossa kritisoidaan ralli- ja autoteollisuuden ylikulutusta. Mielenilmaus järjestetään helikopterien laskeutumispaikan vieressä Jyväskylässä.

Elokapina kertoo Facebook-sivuillaan, että Rallikapina-mielenilmaus toteutetaan Ryytipolun ja Rantaraitin risteyksen läheisyydessä. Kyseisellä paikalla sijaitsee MM-rallien helikopteriliikenteen keskus.

Helikoptereilla kuljetetaan tapahtuman järjestäjän mukaan esimerkiksi yleisöä ja tallien henkilökuntaa. Lisäksi MM-rallin televisiointiin käytetään kuvaushelikopteria ja paikalla on myös ambulanssihelikopteri. 

Järjestäjä on varautunut mielenilmaukseen

MM-rallit järjestävän AKK Sports Oy:n toimitusjohtaja Riku Bitter kertoo MTV Uutisille, että mielenilmaus on vaatinut järjestäjän puolelta pohdintaa.  

– Mietimme eri vaihtoehtoja ja prosessi on selvä, jos ja kun jotain tapahtuu. Toteutukseen on vaihtoehtoja, Bitter sanoo. 

Bitter vahvistaa, että myös mahdollisiin reittimuutoksiin on myös varauduttu.  

Helikopteriliikenteen keskus tapahtumapaikkana

Elokapinan aktivisti Kaapo Riikonen selventää helikoptereiden laskeutumisalueen valikoituneen mielenilmauksen järjestämispaikaksi, jotta ympäristöliikkeen viesti tavoittaisi mahdollisimman monia. Lisäksi paikkaa valitessa on otettu huomioon turvallisuustekijät.

– Ihan vieressä on kansainvälisen median käyttämä helikopterikenttä. Totesimme, että menemme sinne, missä näkyvyys saadaan. Mikäli mielenilmaus järjestettäisiin rallien tapahtumapaikalla, niin siinä on riski tietynlaisiin yhteenottoihin, Riikonen sanoo.

Elokapina sanoo, että mielenosoitus on rauhanomainen ja siinä noudatetaan Suomen mielenosoittamista koskevia lakeja. Mielenilmaus alkaa kello 16 ja Riikosen mukaan tavoitteena on pysyä samalla paikalla koko mielenilmauksen ajan. 

Katso myös: Elokapina katkaisi toukokuussa liikenteen keskellä Helsinkiä – poliisi kantoi mielenosoittajat pois

Tältä se näytti: Elokapina katkaisi liikenteen keskellä Helsinkiä – poliisi kantoi mielenosoittajat pois 2:16

Ylikulutuskulttuuri esillä MM-ralleissa

Ympäristöliike kritisoi tiedotteessaan ralliteollisuutta tapahtumien viherpesemisestä. Viherpesulla tarkoitetaan markkinoinnissa käytettäviä harhaanjohtavia väitteitä, jolla saadaan aikaan kuva ympäristöystävällisyydestä.

Elokapinan mukaan Keski-Suomen rallien organisaatio ei esimerkiksi puhu päästöjen tuottamisesta. Riikosen mukaan rallit ovat osa meidän ylikulutuskulttuuriamme ja tapahtumassa on hyvä tuoda esiin kyseistä teemaa.

–  Rallien ympärillä on valtavasti päästöjä ja ylikulutusta edistäviä tekijöitä, Riikonen manitsee.

Järjestäjän vastaa viherpesu-kritiikkiin kertomalla, että päästöjä pyritään kompensoimaan.

– Olemme ottaneet organisaatioon ensimmäistä kertaa täyssähköautoja ja ladattavia hybridejä. Olemme myös kompensoineet päästöjä hankkimalla maata ja istuttamalla metsää. Kilpa-autot käyttävät e-polttoainetta, Bitter luettelee.  

Katso myös: Greenpeacen ja Elokapinan aktivistit katkaisivat venäläisen hiilijunan matkan Hangon satamaan – katso kuvat paikalta

Greenpeacen ja Elokapinan aktivistit katkaisivat venäläisen hiilijunan matkan Hangon satamaan – katso kuvat paikalta 0:27

Lue myös:

    Uusimmat