Elintarvikevirasto muistuttaa ruokien säilytyksestä viileässä

Helposti pilaantuvat elintarvikkeet pilaantuvat syömäkelvottomiksi jo muutamassa tunnissa yli 20 asteen lämmössä. Elintarvikevirastosta muistutetaan, että ruokien oikea säilytys vähentää ruokamyrkytyksen riskiä.

Virasto neuvoo säilyttämään pilaantuvat ruuat riittävän viileässä. Monien mikrobien kasvu lisääntyy jo kahdeksan asteen lämpötilassa. Tarjoillessa ruoka tulisi vastaavasti kuumentaa riittävän kuumaksi eli yli 70 asteiseksi.

Kylmäketjun katkeamattomuudesta tulisi huolehtia myös, kun ruokia kuljetetaan kaupasta kotiin. Pilaantuvat tuotteet on hyvä matkoilla säilyttää kylmälaukussa, jossa on riittävästi kylmävaraajia. Jos matka kestää yli kaksi tuntia, kannattaa ruuat hankkia läheltä määränpäätä.

Täyden jääkaapin voi kesällä säätää tavallista kylmemmäksi lämpötilanvalitsimella. Lukeman pystyy tarkistamaan siten, että asettaa vesilasin jääkaapin sisälle ja mittaa myöhemmin veden lämmön. Kylmintä tulisi olla kaapin alaosassa. Useimmille elintarvikkeille hyvä jääkaappilämpö on viisi astetta.

Pakastimen lämpötila kannattaa säätää alle 18 pakkasasteeseen. Erityisen herkkiä lämmölle ovat tyhjiöpakatut kylmäsavukalat, graavisuolatut kalat ja mäti. Niitä tulisi säilyttää korkeintaan kolmessa asteessa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja