Elintarvikevirasto varoittaa syöttämästä hunajaa alle yksivuotiaille lapsille. Tämän ikäisillä lapsilla tiedetään esiintyvän Clostridium botulinum -bakteerin tuottaman botulinumtoksiinin aiheuttamaa vakavaa ruokamyrkytystyyppiä, jota kutsutaan imeväisbotulismiksi.
Hunajan tiedetään ainoana elintarvikkeena toimineen tartunnan lähteenä imeväisbotulismi-tapauksissa. Suomessa ei ole raportoitu C. botulinumin aiheuttamaa imeväisbotulismia. Pohjoismaissa on todettu viisi imeväisbotulismi-tapausta vuosina 1997-99, kerran Tanskassa ja neljästi Norjassa. Kaikissa niissä C. botulinumin itiöillä saastunut hunaja toimi tartunnan lähteenä. Tapaukset eivät aiheuttaneet lapsen kuolemaa, kertoo elintarvikeylitarkastaja Maija Hatakka Elintarvikevirastosta.
-Imeväisbotulismissa ruokamyrkytyksen vakavuus voi vaihdella muutaman päivän kestävästä ummetuksesta ja syömättömyydestä yhtäkkiseen kuolemaan, joka voi muistuttaa kätkytkuolemaa, sanoo Hatakka. Hatakan mukaan hunaja on vaaratonta normaalisti terveille yli yksivuotiaille lapsille; C. botulinumin itiöt eivät aiheuta heille sairastumista. Imeväisikäisillä päinvastoin kuin aikuisilla suolistoon voi kehittyä botulinum-toksiinia. Tämä johtuu kehittymättömästä suoliston mikrobifloorasta.
Tutkimus kaupan hunajasta
C. botulinum -bakteerin esiintymistä Suomessa kaupan olevassa hunajassa on selvitetty tutkimuksessa, jonka on tehnyt Elintarvikeviraston toimeksiannosta Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan elintarvike- ja ympäristöhygienian laitos. Tulokset osoittivat, että huomattavassa osassa hunajanäytteitä esiintyi C. botulinum-itiöitä. Tutkittavana oli 190 näytettä, joista 114 oli kotimaista ja 76 ulkomaista alkuperää olevaa hunajaa. Suomalaisista hunajanäytteistä 9:ssä ja ulkomaisista 11:ssä todettiin C. botulinumin itiöitä.
Vaikka äitiys- ja lastenneuvolat jakavat tietoa vanhemmille hunajaan liittyvästä botulismivaarasta, Elintarvikevirasto katsoo, että imeväisbotulismin vakavan luonteen vuoksi asiasta on tiedotettava kuluttajille. Elintarvikevirasto harkitsee parhaillaan myös muita mahdollisia toimia, mm. varoitusmerkintöjen vaatimista hunajapakkauksiin. Hunajaan liittyvää botulismiriskiä käsitellään myös EU:n tieteellisessä komiteassa. (STT) -ps11:09