Mainos

Elinluovutuskortti vain joka viidennellä suomalaisella

Yhdeksän kymmenestä suomalaisesta olisi valmis luovuttamaan elimiä kuolemansa jälkeen toisen ihmisen sairauden hoitoon. Tuoreen kyselyn mukaan kuitenkin vain joka viides on allekirjoittanut elintenluovutuskortin.

Yleisimmin elintenluovutuskortin omistavat kaupungeissa asuvat sekä nuoret aikuiset. Suhteellisesti vähemmän kortteja on maaseudulla.

Myös poliittinen suuntautuneisuus ja koulutus vaikuttavat jonkin verran intoon elinluovutuskortin allekirjoittamiseksi. Kuitenkin periaatteellinen valmius elimen luovuttamiseen on yhtä hyvä yhteiskunnan kaikissa osissa, kertoo tutkimuksen tilannut Munuais- ja maksaliitto.

TNS Gallupin tekemään tutkimukseen vastasi noin tuhat henkilöä.

Elinluovutuskortin täyttäjiä ei Suomessa rekisteröidä eikä heistä kerätä tietoja. Kortin allekirjoittamisesta on kuitenkin syytä kertoa omaisille. Lain mukaan omaisten tahto ei syrjäytä vainajan elinaikanaan ilmaisemaa tahtoa, jonka voi parhaiten kertoa Elinluovutuskortilla. Suomessa vainajan elimet saa luovuttaa myös omaisten suostumuksella, jos elintenluovutuskorttia ei ole.

Suomessa tehdään tällä hetkellä munuaisen, maksan, sydämen, keuhkon ja sydänkeuhkon sekä silmän sarveiskalvon siirtoja. Vuosittain Suomessa kuolee 20-30 ihmistä, koska sopivaa elinluovuttajaa ei löydy. Tällä hetkellä 200-300 potilasta odottaa sopivaa luovuttajaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.