Elinkeinoministeri Lintilä MTV:lle: Venäjän kaasun loppuminen sulkisi tehtaita Suomessa jopa kuukausiksi

Näin ministeri Lintilä perustelee Nato-kantansa 1:39
Katso myös, miten elinkeinoministeri Mika Lintilä perustelee Nato-kantansa.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) vakuuttaa MTV:n Uutisextrassa, että suomalaisten sairaaloiden ja kotitalouksen kaasunsaanti turvataan, vaikka venäläisen kaasun saanti loppuisi. Venäjä saattaa sulkea kaasuhanan Suomeen esimerkiksi tämän kuun loppupuolella, sillä maa vaatii maksua käytännössä ruplina.

Suomalaiselle teollisuudelle tilanne on vakava. Lintilän mukaan esimerkiksi metsä-, metalli- ja elintarviketeollisuudesta osa on merkittävästi sidoksissa venäläiseen maakaasuun. Lintilä sanoo, että suomalaistehtaita seisoo, jos Venäjän kaasuhana sulkeutuu lähiaikoina.

– Osa on pystynyt prosessiaan muuttamaan, mutta tulee tilanteita, joissa joudutaan tehtaita ajamaan alas, sanoo Lintilä MTV:n Uutisextrassa.

Lintilän mukaan on ”täysin mahdollista, jopa todennäköistä”, että jotkut tehtaat seisoisivat useita kuukausia. Hän lisää, että kaasun edelleen kallistuessa on vaarana, että joitakin suljettuja laitoksia ei enää avata.

Lintilä on arvioinut, että tuhannet työpaikat Suomessa ovat vaarassa, jos Venäjän kaasutoimitukset loppuvat.

Suomi ja Viro aikovat vuokrata nesteytettyä maakaasua käsittelevän LNG-terminaalilaivan, jonka olisi tarkoitus olla käytössä ensi talvena. Lintilän mukaan laivan avulla voitaisiin paikata kaasuntarpeen aukot. Lintilä kertoo, että neuvottelut ovat sujuneet hyvin ja hän toivoo, että ratkaisusta voitaisiin tiedottaa lähiviikkoina.

Elinkeinoministeri Lintilän koko haastattelu on katsottavissa MTV-palvelussa.

Lue myös:

    Uusimmat