Elinkeinoministeri Mika Lintilä MTV:lle: Valtio ei korvaa osakkaiden Fennovoima-tappioita

Lintilä Fennovoimasta:"Jokainen omistajataho teki päätökset ihan omasta tahdostaan" 1:14

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan valtio ei aio korvata Fennovoiman osakkaille hankkeen kariutumisesta aiheutuneita taloudellisia tappioita. MTV:n Uutisextrassa vieraillut Lintilä ei usko, että hanke toteutuisi, vaikka venäläisen Rosatomin tilalle löytyisi joku toinen laitostoimittaja.

Fennovoima ilmoitti maanantaina, että se purkaa laitostoimitussopimuksen venäläisen Rosatomin kanssa. Kariutuneen ydinvoimalahankkeen osakkaina oli paljon esimerkiksi kuntien energiayhtiöitä. MTV:n Uutisextrassa vieraillut elinkeinoministeri Mika Lintilä sanoo, että valtio ei ole aikeissa auttaa taloudellisissa menetyksissä, vaikka valtio ajoikin hanketta. Hänen mukaansa keskusteluita korvauksista ei ole käyty. Hän pitäisi muutenkin ratkaisua outona, sillä hanke oli yksityinen.

– Valtio silloin ajoi siitä kuvasta, mikä energian tarve oli, ja edelleen varmasti valtio jatkossakin kannustaa tämän kokoluokan investointiin jos se nähdään realistisena, mutta kyllä jokainen omistajataho teki päätökset ihan omasta tahdostaan, sanoo Lintilä MTV Uutisille.

Toinen laitostoimittaja?

Jonkin verran on elätelty toiveita siitä, että Pyhäjoen ydinvoimala voitaisiin rakentaa valmiiksi jonkin toisen valmistajan reaktorilla. Lintilä ei anna toiveiden toteutumiselle juurikaan toivoa. Mahdolliset oikeudelliset selvittelyt voivat kestää vuosia, jos osakkaat edes haluaisivat elvyttää hankkeen. Lisäksi fyysiset pohjatyöt ja eduskunnan periaatelupa on tehty Rosatomin laitoksen pohjalta. Rosatom on myös Fennovoiman osaomistaja.

Kariutunutta ydinvoimalaa vastaava sähköntuotanto voidaan Lintilän mukaan kuitenkin paikata esimerkiksi Loviisan ydinvoimalan jatkoluvalla.

Elinkeinoministeri Lintilän koko haastattelu on katsottavissa MTV-palvelussa.

Lue myös:

    Uusimmat