Elinkautisvangin kammottavat taustat: Teki edellisenkin murhan ehdonalaisessa

Poliisi epäilee ennen pääsiäistä tehdystä kuopiolaismiehen murhasta elinkautisvankia, joka oli vapautunut ehdonalaiseen vain kuukautta aiemmin. MTV3 Uutiset selvitti miehen taustat.

Alkuvuodesta 1990 lieksalainen muurari Pasi Räty oli juuri täyttänyt 25 vuotta.

Edellisenä jouluna hänet oli laskettu vankilasta ehdonalaiseen vapauteen. Lyhyen vankilatuomion hän oli saanut syyllistyttyään nuoruutensa aikana lukuisiin väkivalta- ja omaisuusrikoksiin: törkeisiin ryöstöihin, ryöstöihin ja pahoinpitelyihin.

Vankilasta oli paluu takaisin vanhoihin puuhiin Pohjois-Karjalan Lieksassa, jossa hän vietti aikaa nuoren naisystävänsä kanssa. Se aika kului pitkälti ryypiskellen ja rötöstellen.

Pian kaksikko teki ensimmäisen ryöstönsä. He tapasivat baarissa miehen, jonka he pyysivät kanssaan ulos ryypylle. Siellä Räty nosti puukon miehen kurkulle ja kehotti naisystäväänsä kaivamaan rahat uhrin taskusta: yhteensä 150 markkaa. Hän uhkasi miestä väkivallalla, jos tämä menisi poliisin puheille.

Ryöstösaaliiksi saadut rahat hupenivat pian. Muutaman päivän kuluttua Räty oli jälleen rahaton – ja nälkäinen. Hän yritti ensin pääsyä entisen avovaimonsa asuntoon. Kun ovi ei auennut, Räty soitti toisen talon asukkaan, 74-vuotiaan miehen ovisummeria.

Mies päästi hänet sisään.

Pielisjärven kihlakunnanoikeuden papereista ei käy ilmi, mikä sai Rädyn aloittamaan silmittömän puukolla hakkaamisen. Vanhuksen ruumiista löytyi yli 40 puukoniskua. Teon on täytynyt kestää pitkään, eikä heikolla ja liikuntarajoitteisella uhrilla ollut oikeudessa kuullun mukaan mitään mahdollisuutta puolustautua.

Puukotusta seurannut ryöstö tuskin kertoo mitään teon todellisesta motiivista. Saaliikseen Räty sai kaksi purkkia hernekeittoa, limonadipullon, nakkipaketin, makkarapötkön, kaksi leipäviipaletta ja lääkepurkin. Niiden arvoksi laskettiin myöhemmin 59 markkaa 20 penniä.

Rädyn todettiin tehneen rikokset täydessä ymmärryksessä. Käräjäoikeus tuomitsi hänet elinkautiseen vankeuteen. Itä-Suomen hovioikeus oli samaa mieltä.

Näin Räty päätyi istumaan elinkautista, josta tulisi yksi Suomen historian pisimmistä, ja Rädystä aikanaan Suomen vankiloiden pitkäaikaisin elinkautisvanki: 22 vuotta kiven sisässä. Rangaistusta venyttivät Rädyn lukuisat vankila-aikana tekemät rikokset: ryöstö, pahoinpitelyt, huumausainerikokset.

Hän ei edes yrittänyt päästä ehdonalaiseen vapauteen ennen 2000-luvun loppua. Silloinkin sekä presidentti että Helsingin hovioikeus, joka pääosin päättää nykyisin vapauttamisista, kuitenkin kieltäytyivät.

Lopulta keväällä 2011 Helsingin hovioikeus päätti, että Räty oli istunut vankilassa jo tarpeeksi kauan. Vapaus koittaisi vuoden kuluttua. Hovioikeuden päätöksen perusteita ei kerrota julkisuuteen.

Päätöksen jälkeen vankilassa käynnistettiin laajamittaiset toimet, jotta Rädyn onnistuisi sopeutua elämään vankilan muurien ulkopuolella 47-vuotiaana, vietettyään puolet elämästään kaltereiden takana. Mukana olivat niin vankilaviranomaiset, sosiaalitoimi kuin vapaaehtoistyöntekijät.

Pieleen meni.

Räty pääsi vapauteen 1. maaliskuuta 2012. Hän matkusti Pohjois-Savon Kuopioon, jonne hän asettui asumaan tukiasuntoon. Kuopiossa hänellä oli ainakin yksi tuttu, 31-vuotias mies, johon hän oli tutustunut vankilassa.

Tiistaina 3. huhtikuuta Räty oli kahden muun miehen kanssa kyläilemässä vankilatuttunsa luona. Illan aikana nautittiin alkoholia. Poliisi ei tiedä, missä kohtaa väkivalta tuli mukaan kuvioihin.

Jossain vaiheessa Räty aloitti kuitenkin kaverinsa silmittömän hakkaamisen, lyömäaseinaan rautaputki ja puukko.

Poliisikuulusteluissa Räty on nyt tunnustanut teon. Selkeää motiivia ei tällekään veriteolle ei ole.

Hän on nyt tutkintavankina Kuopiossa. Poliisi epäilee Rätyä taas murhasta, ja häntä uhkaa jo toinen elinkautinen yhden elämän aikana.

Rädylle ei tehty vaarallisuusarviota ennen ehdonalaista vapauttamista. Uusi laki, joka velvoittaa vapautettavien elinkautisvankien vaarallisuuden arvioimiseen psykiatrisessa vankisairaalassa, tuli voimaan vasta Rädyn vapauttamisen jälkeen.

Olisiko vaarallisuusarvio estänyt vapauttamisen ja sitä seuranneen veriteon? Sitä 31-vuotias Rädyn toinen uhri ei saa koskaan tietää.

Lue myös:

    Uusimmat