Mainos

Elias, 18, joutui opettelemaan puhumisen ja kävelemisen uudelleen – opetti lapsille taikatemppuja ja sai kutsun Linnaan

Lappeenrantalainen Elias Grudinschi koki elämänsä yllätyksen löytäessään postilaatikosta kutsun Linnan juhliin. 18-vuotias lukiolainen arvelee saaneensa kutsun Lappeenrannan Me-talolla tekemänsä kesätyöpestin ansiosta; hän muun muassa opetti pikkulapsille taikatemppuja.

Presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla Helsingissä nähdään keskiviikkona yksi erityisen tyylikäs ja onnellinen nuori mies, kun lappeenrantalainen Elias Grudinschi astelee Linnaan lainafrakissaan.

Lukion toista luokkaa käyvä Grudinschi on jo nyt ehtinyt toipua kutsun saamisen aiheuttamasta hämmennyksestä, mutta ihmettelee vieläkin onneaan.

– En ollut ikimaailmassa voinut kuvitellakaan saavani kutsua Linnaan. Ihan ensin ajattelin kirjeen nähdessäni, olisiko se pantu väärään luukkuun. Kun tajusin, että kutsu on oikea ja se on osoitettu minulle, se veti kyllä sanattomaksi, Grudinschi kertoo.

Grudinschi ei saa avecia mukaan

Grudinschi sai kutsun presidenttiparilta viime perjantaina, ja sen jälkeen tekemistä onkin riittänyt. Häntä on haastateltu eri medioihin, ja myös juhla-asun hankinta on aiheuttanut päänvaivaa.

– Olen etsinyt pukukoodista tietoa netistä. Itse meinaan pukea päälle frakin. Saan sen lainaksi hyvän ystävän isältä, joka on käyttänyt frakkia tohtorijuhlassaan.

Lisäksi Grudinschi on selvittänyt, voiko hän ottaa mukaan avecin vai joutuuko hän menemään Linnaan yksin.

– Soitin kutsussa olevaan infonumeroon ja kysyin, voinko ottaa juhliin mukaan daamin, mutta sieltä kerrottiin, että se ei onnistu, jos en ole naimisissa tai avoliitossa eikä tarvitse avustajaa mukaan. Äiti lähtee kuitenkin matkaseuraksi Helsinkiin.

Grudinschi vammautui 10-vuotiaana onnettomuudessa

Presidentin kanslian tiedotteen mukaan itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle on tänä vuonna kutsuttu jokaisesta Suomen maakunnasta kaksi ansioitunutta nuorta tulevaisuuden Suomen edustajaa.

Grudinschi arvelee saaneensa oman kutsunsa kunnianosoituksena työstään Lappeenrannan Me-talolla viime kesänä. Me-säätiön toiminnalla pyritään vähentämään lasten, nuorten ja perheiden syrjäytymistä ja eriarvoistumista Suomessa.

– Epäilen, että Me-talon henkilökunnalta on kysytty, tietävätkö he jotakuta esimerkillistä nuorta, joka olisi toiminut mukavasti ja ollut hyvä tyyppi. He ovat saattaneet ehdottaa minua ja erästä toista Lappeenrannasta juhlaan päässyttä, joka on hänkin ollut Me-talossa töissä.

Myös sisulla saattaa olla tekemistä Grudinschin kutsun kanssa. Grudinschi jäi auton alle vuonna 2009 ja sai aivovamman pään iskeydyttyä asfalttiin. Palattuaan tajuihinsa hän ei osannut enää syödä eikä puhua. Kaikki piti opetella uudestaan. Hänelle on tehty sen jälkeen kaksi suurta aivoleikkausta.

Nyt nuorukainen käy Kimpisen lukiota ja haaveilee lääkärin ammatista.

Grudinschin bravuuri on levitoiminen

Me-talossa Grudinschi teki kesätöitä 2 viikkoa. Hän piti siellä 6-vuotiaille kerhopajaa.

– Esitin heille taikatemppuja ja opetin osan tempuista heille itselleen, jos he haluaisivat esittää niitä muille.

Grudinschin oma taikatemppubravuuri on levitoiminen.

– Osaan tosi mahtavan levitaatiotempun, jossa osaan leijua ilmassa. Sitä en kyllä ole muille opettanut, Grudinschi naurahtaa.

”Alexander Stubb olisi kiva tavata”

Linnaan meno ei jännitä reipasta nuorta miestä lainkaan.

– En ole jännittäjätyyppi, ja ihan rennoin ja avoimin mielin olen Linnaan menossa.

Grudinschi toivoo tapaavansa tilaisuudessa presidenttiparin lisäksi ainakin Alexander Stubbin ja Juha Sipilän.

– Olisi mukava vaihtaa heidän kanssaan pari sanaa, jos löytyisi sopiva aika ja tilaisuus. Toinen kysymys on sitten se, miten suuri mahdollisuus minulla on päästä heidän kanssaan juttusille.

Elias Grudinschin saamasta kutsusta ensimmäisenä uutisoi Etelä-Saimaa.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.