Mainos

Eläkkeet ajoivat jälleen ranskalaiset kaduille

Sadattuhannet eläkeiän nostoa vastustavat ranskalaiset lähtivät jälleen tänään kaduille. Lakot ovat sulkeneet valtaosan maan öljynjalostamoista, ja Pariisin lentokentät uhkaavat jäädä vaille polttoainetta.

Liikenneministeriön mukaan maan tärkeimmän lentokentän Charles de Gaullen kerosiini riittää enää maanantai-iltaan tai tiistaihin asti. Lentoyhtiöitä on tiettävästi kehotettu varaamaan riittävästi polttoainetta myös paluumatkaa varten.

Julkisen ja yksityisen sektorin työntekijät sekä opiskelijat marssivat Pariisissa ja kymmenissä muissa kaupungeissa. Hallituksen ja ammattijärjestöjen arviot mielenosoittajien määrästä poikkesivat jälleen huomattavasti toisistaan: järjestöjen mukaan liikkeellä oli kolmisen miljoonaa ihmistä, sisäministeriön mukaan 825 000.

Massiivisista protesteista huolimatta presidentti Nicolas Sarkozy aikoo viedä läpi eläkeuudistuksen, joka nostaa eläkeiän 62:een ja täyden eläkkeen saamisen iän 67:ään. Senaatin odotetaan hyväksyvän uudistus äänestyksessä keskiviikkona.

Ammattijärjestöt aikovat järjestää vielä yhden yleislakon tiistaina ennen senaatin äänestystä. Protestit eivät niiden mukaan välttämättä kuitenkaan lopu edes äänestykseen. Järjestöt kokoontuvat torstaina päättämään jatkotoimista.

Hallituksella huoli nuorten mielenosoituksista

Rautateillä ja öljyalalla eläkeuudistuksen vastustajien lakot ovat jatkuneet jo päiväkausia. Hallitus on antanut öljy-yhtiöille luvan käyttää niiden omia hätävarastoja.

Pariisissa ihmiset jonottivat aamuvarhaisesta bensiiniasemien ulkopuolella. Valtiovarainministeri Christine Lagarde kehotti kuitenkin televisiossa ihmisiä välttämään panikointia. Varastot riittävät hänen mukaansa maan pyörittämiseen vielä ainakin kuukauden ajan.

Polttoaineita suurempi huoli hallituksella on nuorten mielenosoituksista, joiden pelätään muuttuvan väkivaltaisiksi. Opiskelijat ovat viime päivittäin osoittaneet mieltään uudistusta vastaan, ja monilla paikkakunnilla he ovat kahakoineet poliisien kanssa.

Sisäministeri Brice Hortefeux on määrännyt poliiseja rajoittamaan voimankäyttöä minimiin, vaikka opiskelijoiden mielenosoituksissa puhkeaisikin levottomuuksia.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.