Eläkkeelle siirtyminen vaikeutuu monilla

Vapaaehtoisen eläkevakuutuksen verovähennysetu kapenee tuntuvasti reilun vuoden kuluttua, jos hallituksen eilinen veroehdotus toteutuu. Myös eläkeikä uhkaa nousta.

Vakuutusyhtiöissä on tänään vastattu hämmentyneiden eläkesäästäjien soittoihin.

- Kyllä, huomattavasti enemmän on tullut puhelinsoittoja koskien tätä eläkevakuutusta. Ihmiset haluavat tietää mitä vanhoille sopimuksille ollaan tekemässä, kertoo palvelupäällikkö Eija Salonen Sammon puhelinpalvelusta.

Vakuutusyhtiöt pitävätkin kohtuuttomana, että muutokset koskevat jo otettuja vakuutuksia.

- Suurin kysymysmerkki ovat nämä 500 000 eläkesäästäjää - heillä voi olla vaikeuksia asennoitua luottavaisin mielin säästämiseen, koska tietyllä tavalla heillä on vedetty kerran matto jalkojen alta, arvelee toimitusjohtaja Petri Niemisvirta Henki-Sammosta.

Hallituksen eilinen ehdotus siirtää vapaaehtoinen eläkevakuutus ansioverotuksen piiristä pääomaverotuksen piiriin kaventaa keskituloisen eläkesäästäjän verohyötyä selvästi. Tähän saakka verottaja on kustantanut noin puolet hänen eläkevakuutusmaksustaan.

Puolta miljoonaa eläkesäästäjää huolestuttaa nyt paitsi verohyödyn kaventuminen myös eläkeiän nousu. Eläkesäästäjällä on vuodesta 2005 eteenpäin kaksi rinnakkaista eläkevakuutusta, joihin sovelletaan eri ehtoja.
Ongelmaksi saattaa muodostua se, että eläkesäästäjä ei ehdi kerryttää vapaaehtoista eläkettään tarpeeksi aiottuun eläkeikään mennessä. Jos on sopinut lähtevänsä varhaiseläkkeelle esimerkiksi 58-vuotiaana, näin voi tehdä. Mutta eläke on odotettua laihempi, sillä vuodesta 2005 alkaen maksettuja vakuutusmaksuja saa käyttöön vasta 62-vuotiaana.

Odotettavissa onkin maksupiikki eläkevakuutusmaksuissa tänä ja ensi vuonna.

Eläkevakuutusten rinnalle uusia säästökohteita?

Hallituksen yritysveropaketti on nostanut esiin pitkään kyteneen kiistan eläke- ja pitkäaikaissäästöjen kilpailuehdoista. Eläkevakuutusten rinnalle kaavaillaan muitakin samoilla veroeduilla ryyditettyjä säästökohteita.

Se, että hallitus puuttui jo yritysveropaketissa eläkevakuutusten verokohteluun on yllättävää. Myös asiaa jo puolitoista vuotta pohtinut niin sanottu siva-työryhmä on oman mietintönsä kanssa aivan loppusuoralla. Mietintö on määrä julkistaa joulukuun alussa, ja nyt siis peli vihellettiin jo osittain poikki.

- Työryhmän ehkä keskeisin riitakysymys on ollut keskustelukysymys siitä siitä, että pitäisikö nämä verokannusteet kohdistaa ansiotuloon vai pääomatuloon. Kysymys on nyt ratkaistu, toimitusjohtaja Markku Savikko Arvopaperivälittäjien yhdistyksestä kertoo.

Käytännössä hallitus asettaa siis rahasto-, osake- ja eläkevakuutussäästämisen verokohtelussa samalle pääomaverotuksen viivalle.

Toinen keskeinen kiista on koskenut vakavaraisuusehtoja. Vakuutusyhtiöt ovat painottaneet omaa erityisasemaansa pitkäaikaissijoittamisessa juuri rankkojen vakavaraisuusmääräysten takia. Jos sopu löytyy, myös muut kuin vakuutusyhtiöt voisivat myydä pitkäaikaisia sijoitussäätöjä.

- Siva-työryhmä joka joulukuun alkupuolella julkistaa mietintönsä, tulee ehdottamaan, että rinnalle tulisi uusi tuote tällainen pitkäaikainen sidottu säästäminen ja tästä muodostuisi sitten vakuutustuotteille kilpaileva tuote, Savikko kertoo.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 14.11.2003)

Lue myös:

    Uusimmat