Mainos

Eläkeputki ei enää houkuta

Keijo Päivärinta on työskennellyt Pietarsaaren sellutehtailla liki neljäkymmentä vuotta. Nyt väen vähentämisen yhteydessä on hänellekin osoitettu ovea: edessä on eläkeputki.

- Koko eläkeputki on harhakuva. Minä joudun työttömäksi.

Yhä useampi ikääntynyt työntekijä siirretään niin sanottuun eläkeputkeen irtisanomisten yhteydessä.

Eläkeputken ehdot ovat kuitenkin huonontuneet, työttömyyseläke ja eroraha poistuneet - ja työntekijöiden halukkuus siirtyä putkeen romahtanut. Eläkeputkeen siirretyn työntekijän on oltava työttömyyskortistossa työnhakijana vielä nelisen vuotta ennen vanhuuseläkkeelle pääsyä.

Työntekijöitä kismittää yleinen uutisointi siitä, että irtisanomispaineet hoidetaan eläkejärjestelyin. Käytännössä eläkejärjestely tarkoittaa työttömyyskortistoon siirtymistä.

- Tämä tarkoittaa nyt sitä, että minä leimaan vajaat neljä vuotta ja olen työvoimatoimiston käytettävissä. Jos esimerkiksi lähden ulkomaille, minun on ilmoitettava siitä niin kuin ehdonalaisessa, Päivärinta toteaa.

Nyt voimassa oleva eläkeputki ei johda työttömyyseläkkeelle, siksi halukkuus siirtyä putkeen onkin romahtanut.

Enää ei puhuta pääsemisestä eläkeputkeen, vaan joutumisesta työttömyysputkeen.

Myös työnantajan vastuu ikääntyneen irtisanotun päivärahoista saattaa jatkua vanhuuseläkkeeseen saakka, siksi monessa firmassa neuvotellaankin nyt tukipaketeista, jotka pehmittävät siirtymää puolin ja toisin.

Tällä hetkellä eläkeputkeen voi joutua jo 57-vuotiaana, ikäraja nousee parin vuoden päästä. Keijo Päivärinta toivoo, ettei kenenkään tarvitsisi pitkän työuran jälkeen viettää viimeisiä vuosiaan kortistossa, joka jo ennestään pullistelee ikääntyneitä työttömiä.

- Näkymät ovat hyvin murheelliset. Minulla ei ole toivoakaan työstä, ainakaan tällä alalla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.