Julkaistu 01.12.2009 17:10(Päivitetty 30.11.2010 10:20)
Joulukuussa kodissa tuoksuu kaneli ja kardemumma. Piparkakut maistuvat glögin kanssa sellaisenaan, mutta kannattaa kokeilla myös piparinmuruilla maustettuja jälkiruokia ja suolaisia jouluherkkuja.
Itse tehdyt piparit voittavat kaupan versiot. Tee iso satsi taikinaa ja leivo siitä monta pellillistä piparkakkuja ja suloinen piparkakkutalo. Koristele piparkakut sokerikuorrutuksella, strösselillä ja makeisilla.
Sekoita siirappi, sokeri ja mausteet mieluiten teflonkattilassa ja kiehauta. Ota kattila pois levyltä. Lisää sooda ja anna taikinan kuohua rauhassa 2-3 minuuttia. Älä vatkaa. Lisää rasva palasina ja anna sulaa.
Jäähdytä seosta ja lisää muna. Sekoita taikinaan jauhot. Taikina saa levätä jääkaapissa seuraavaan päivään.
Kaaviloi taikina 2-3 mm:n vahvuiseksi levyksi. Ota siitä muotilla erilaisia piparkakkuja ja paista 200-asteisessa uunissa noin 5 minuuttia.
Tomusokerikuorrutus:Sekoita valkuaisen joukkoon tomusokeri. Lisää sitruunamehua ja sekoita kiinteäksi ja kiiltäväksi. Pursota ohuena nauhana pursottimesta piparkakuille. Anna kovettua. Älä pinoa päällekkäin
Pipari-puolukat ja kanelikinuski
Pipari-puolukat ja kanelikinuski
200 g (4 dl) Pirkka puolukoita (pakaste) 6 Pirkka piparkakkua
Jauha piparkakut hienoksi monitoimikoneessa. Lisää juokseva margariini koneen käydessä. Vuoraa irtopohjavuoan pohja (halkaisija n. 24 cm) leivinpaperilla ja kiinnitä paperi pohjan ja reunan väliin. Painele piparkakkumurut tasaiseksi kerrokseksi vuoan pohjalle ja hiukan reunoille. Nosta vuoka hetkeksi pakastimeen jotta pohja jähmettyy.
Pehmitä vaniljajäätelöä hetken aikaa esim. mikroaaltouunin sulatusteholla. Sekoita joukkoon puolukkahillo marmorimaiseksi seokseksi ja painele jäätelö piparipohjan päälle tiiviiksi täytteeksi. Tasoita pinta. Peitä vuoka foliolla ja nosta pakastimeen kovettumaan seuraavaan päivään.
Ota torttu vuoasta tarjoiluvadille huoneenlämpöön noin 15 minuuttia ennen tarjoilua. Pyörittele pakastepuolukat tomusokerissa ja levitä tortun pinnalle.