Ehkäisypilleri 50 vuotta: Naiset haluavat päättää ehkäisyasioista itse

Ehkäisyasiat ovat edelleen pääasiassa naisten vastuulla, mutta uuden tutkimuksen mukaan naiset myös haluavat ottaa tämän vastuun itselleen. 50 vuotta sitten Suomeen saapuneet e-pillerit takaavat naisille tasa-arvoisemmat oltavat.

Luonnollisten nais- ja mieshormonien kemiallinen rakenne saatiin selville 1930-luvulla, jolloin ne pystyttiin eristämään ja puhdistamaan virtsasta. Niiden synteettisten johdannaisten valmistus aloitettiin jo samalla vuosikymmenellä. E-pillerit tulivat markkinoille Yhdysvalloissa vuonna 1961 ja suomalaisten naisten saataville ne tulivat vuotta myöhemmin. Ehkäisypillerit täyttävät siis tänä vuonna 50 vuotta!

Ehkäisyyn suhtaudutaan nykyään entistä avoimemmin. Taloustutkimuksen tekemän tutkimuksen mukaan raskauden ehkäisyn merkitys naisten elämässä on korostunut aiemmasta, sillä kaksi kolmasosaa vastaajista kertoo ehkäisyn olevan tärkeää nykyisessä elämäntilanteessaan.

– E-pillereillä on ollut tasa-arvoistava vaikutus monien muiden asioiden rinnalla. Ne ovat antaneet naisille mahdollisuuden perhesuunnitteluun, mikä vaikuttaa muun muassa naisten kouluttautumis- ja työuramahdollisuuksiin. Suunnittelematon raskaus on haaste paitsi pariskunnalle, mutta erityisesti naiselle, toteaa ehkäisyä hoitava lääkäri Miila Halonen Väestöliiton Seksuaaliterveysklinikalta.

Tutkimukseen vastanneista 70 prosenttia haluaa ottaa vastuun ehkäisystä itse, eikä uskalla jättää vastuuta miehelle.

– Ehkäisyasiat ovat pääasiassa naisten vastuulla, kuten aiemmissakin tutkimuksissa on ilmennyt. Toisaalta naiset myös haluavat ottaa tämän vastuun itselleen, ja se sopii miehille, kertoo lääkeyhtiö Bayerin asiantuntijalääkäri ja gynekologi Leena Väisälä.

Hormonaaliset menetelmät suosituimpia

Suomalaisista 15–50-vuotiaista naisista hieman yli puolet käyttää hormonaalista ehkäisyä. Kondomia suosii edelleen jopa 21 prosenttia naisista, mutta Taloustutkimuksen mukaan he ovat tyytymättömämpiä valitsemaansa menetelmään.

– Tyytyväisimpiä käyttämäänsä menetelmään ovat 15–19-vuotiaat, 25–29-vuotiaat sekä erityisesti ehkäisypilleriä ja tavallista tai hormonikierukkaa käyttävät naiset. Tyytyväisyys on hiukan kasvanut vuodesta 2007. Eniten naiset arvostavat ehkäisyssä käytön helppoutta, tehoa sekä vähäisiä haittavaikutuksia, Väisälä kertoo.

Menetelmän valintaan vaikuttaa ennen kaikkea naisen ikä. Nuoret kuuntelevat kouluterveydenhoitajan, kavereiden tai sisarusten mielipiteitä.

– Ehkäisyä aloittavat nuoret naiset saattavat päätyä tiettyyn menetelmään tai merkkiin saatuaan esimerkiksi kokeilupakkauksen. Vanhemmilla naisilla menetelmän valintaan vaikuttaa selkeästi enemmän gynekologi, Väisälä sanoo.

Lääkeyhtiö MSD tiedotti helmikuussa 2012 uuden Zoely-e-pillerin sisältämien hormonien olevan samankaltaisia naiskehon tuottamien omien hormonien kanssa. Synteettinen etinyyliestradioli on korvattu estradiolilla, joka on samanlainen naisen oman kehon tuottaman hormonin kanssa.

Estradioli aiheuttaa naisen sukupuoliominaisuudet ja on täten tärkein naishormoni. Estradiolin kohde-elimiä ovat synnytinelimet, erityisesti emätin ja kohtu, rintarauhanen, luukudos ja verisuonten seinämä. Estradiolin vaikutus on kasvua ja uusiutumista aktivoiva. Estradiolia muodostuu eniten hedelmällisessä iässä olevilla, eli noin 15–30-vuotiailla naisilla ja 90 prosenttia siitä on peräisin munasarjoista. Estradiolin määrä vähenee merkittävästi vaihdevuosi-iässä ja yksi hormonikorvaushoitoihin käytetty hormoni on nimenomaan estradioli.

– Estradioli tekee naisesta naisen. Esimerkiksi teini-iässä sen vaikutuksesta muodostuvat rinnat ja muutenkin feminiininen vartalon muoto. Naisen vanhetessa estradiolin tuotanto vähenee, mikä voi aiheuttaa vaihdevuosioireita, Turun Äitiyshuollon ja ehkäisyneuvolan vastaava lääkäri, LKT Anneli Kivijärvi kertoo.

Hedelmällisessä iässä olevan naisen kehon estradiolipitoisuus vaihtelee luontaisesti kuukautiskierron mukaan. Kierron alussa estradiolin määrä on alhainen, mutta se kasvaa kierron puoltaväliä kohden. Tuolloin estradioli muun muassa paksuntaa kohdun limakalvoa valmistaen sitä mahdollisen raskauden varalle.

Uuden e-pillerin sisältämä estradioli on identtinen naisen kehon tuottaman estrogeenin kanssa ja progestiini on luonnollisen keltarauhashormonin johdannainen.

Väärät kuvitelmat vähentyneet

Nuorempi sukupolvi puhuu ehkäisystä edeltäjiänsä enemmän, ja siitä voidaan puhua jopa miespuolisten ystävien kanssa. Tutkimuksen mukaan hormonaalisiin ehkäisyvalmisteisiin liittyvät kuvitelmat ovat hiukan vähentyneet.

– Silti yhä kuvitellaan, että hormonaalisessa ehkäisyssä olisi pidettävä käyttötaukoja tai että käytön lopettamisen jälkeen olisi vaikeuksia tulla raskaaksi. Tosiasiassa tauot lisäävät raskausriskiä ja voivat sekoittaa hormonitasapainoa, Väisälä muistuttaa.

Monet luulevat, että hormonaaliset ehkäisyvalmisteet aiheuttaisivat painonnousua. Se ei Väisälän mukaan yleensä pidä paikkaansa, ja usein kuviteltuja mielialavaihtelujakin esiintyy harvoin. Joillain valmisteilla saattaa olla aknea parantavia tai hieman pahentavia vaikutuksia.

Väestöliiton Miila Halonen kuulee vastaanotollaan myös nuorten pohdintoja hormonaaliseen ehkäisyyn liittyen. Nuoret naiset esittävät huolensa pääasiassa ulkonäköön, mielialaan, painoon ja ihon muutoksiin liittyviin asioihin.

– Kerron aina asiakkailleni, että hormonaalinen ehkäisy on lääkehoitoa siinä missä muutkin lääkehoidot. Sivuvaikutukset ovat mahdollisia, mutta lievät sivuvaikutukset yleensä häviävät käytön aloittamisen jälkeen. Ja hankalat sivuvaikutukset ovat harvinaisia, Halonen toteaa.

Taloustutkimus Oy teki marraskuussa 2011 tutkimuksen, jossa selvitettiin 15-50-vuotiaiden naisten suhtautumista ehkäisyyn, eri ehkäisymenetelmien käyttöä, tunnettuutta ja mielikuvia. Tutkimus toteutettiin kirjekyselynä, johon vastasi 875 satunnaisotokseen (n=3000) valikoitunutta. Otos on painotettu iän, sukupuolen ja sairaanhoidon erikoisalueen mukaan kohderyhmää edustavaksi.

Lue lisää:


AVA

Lähde: Lääkeyhtiöt MSD ja Bayer

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat