Ehecillä ei vaikutusta – ravintolaruokailun suosio kasvussa

Maailmalla kuohuttanut ehec-epidemia ei näy ravintoloiden käyttöasteessa Suomessa. Päinvastoin suomalaiset ruokailevat ulkona selvästi viimevuotista enemmän. Kysyntä on alkuvuonna kasvanut seitsemän prosenttia ja MaRa ry arvioi, että se säilyy vahvana myös loppuvuonna.

Ulkona syömisen suosiota on lisännyt lähinnä viime heinäkuussa voimaan astunut alv-alennus, joka pudotti ravintolahinnat samalle tasolle kuin kaupassa myytävän ruoankin.

Kesäterassilla lounasta nauttinut Minna Jalonen toivoo, että ehec-hysteriaa ei lietsottaisi, ennen kuin asia on tutkittu kunnolla.

- Minun mielestäni vähän liian aikaisin ruvettiin syyttämään osapuolia ennen kuin edes tiedettiin mistä on kysymys.

Isojen ravintolaketjujen johtajat vakuuttavat, että ravintola-annoksen ainekset voidaan jäljittää tarpeen tullen.

- Se voidaan jäljittää yhteen tomaattiin tai lihapalaan saakka, sanoo toimitusjohtaja Jaana Korhola Suomen Fazer Food Services -yhtiöstä.

Esimerkiksi tomaatista tiedetään Korholan mukaan juuri nyt parhaan sesongin aikana heti, että se on kotimainen. Sen sijaan tilan tai kasvihuoneen selvittämiseen ravintola tarvitsee aikaa.

- Se pystytään jäljittämään tämän tavarantoimittajan toimitusketjun kautta.

Käytännössä jäljittämisessä käytetään kuormakirjojen arkistoa, kertoo Royal Ravintoloiden liiketoimintajohtaja Kai Kallio.

- Sähköiseen muotoon jää oikeastaan kaikki kuormakirjat ja sitä kautta päästään kiinni ihan jokaiseen tuotteeseen.

Asiakkaan kannattaa myös kysyä, sillä Kallion mielestä henkilökunnan pitää tietää raaka-aineista ja niiden alkuperästä.

- Asiakaspalvelussa nousee yhä enemmän ja vahvempaan rooliin se, että pystytään kertomaan raaka-aineista ja tuottajista. Se tuo myös lisäarvoa asiakkaalle.

Katso Leea Ollikaisen juttu (Seitsemän uutiset 8.6.2011)

Lue myös:

    Uusimmat