Ehdokkaista puolet löysäisi alkoholin myyntiä kaupoissa

Tuoreen kyselyn perusteella eduskuntavaaliehdokkaiden selvän enemmistön mielestä Suomessa pitäisi alkoholin vähittäismyyntiä keventää. 

Tämä tarkoittaisi esimerkiksi mietojen viinien myynnin sallimista ruokakaupoissa. Nykyään vähittäiskaupoissa saa myydä mietoja alkoholijuomia, kuten siidereitä, lonkeroita ja oluita, mutta ei vahvempia. 

Suomen Osuuskaupan tuoreeseen kyselyyn vastanneista eduskuntapuolueiden kansanedustajaehdokkaista 55 prosenttia vastasi, että sääntelyä tulisi keventää jonkin verran tai huomattavasti.

– Toivoisin, että jonain päivänä meillä voitaisiin lähteä siihen malliin, että jossain ruokakaupoissa myydään viiniä. En usko, että holhoaminen ja tavallaan se alkoholin piilottaminen yhteen myymälään vähentäisi alkoholiongelmaa, pohtii Perusuomalaisten ehdokas Johanna Jurva.

Kyselyyn vastanneista 33 prosenttia pitäisi sääntelyn tason nykyisellään.

– Alkoholin vähittäismyynnin sääntely olisi hyvä pitää ennallaan. Kolmosolutta ja miedompia voi ostaa kaupasta ja Alkon toiminta voisi säilyä nykyisen kaltaisena, sanoo RKP:n ehdokas Patrik Karlsson

– Nykyinen käytäntö on ihan sopiva. Se on toimiva ja siitä ei ole suuremmin ongelmia. Kansa on tottunut tähän, sanoo taas Kristillisdemokraattien ehdokas Jorma Harju

Vain 10 prosenttia vastanneista olisi valmis kiristämään jonkin verran tai huomattavasti alkoholin vähittäismyynnin sääntelyä.

Kyselyssä kuitenkin KD oli se puolue, mistä löytyi eniten intoa kiristää nykyistä alkoholin vähittäismyynnin sääntelyä. Kyselyssä 18 prosenttia  kyselyyn vastanneista KD:n ehdokkaista oli huomattavan kiristämisen kannalla, 38 prosenttia olisi kiristämässä sääntelyä jonkin verran. 

Kaupan aukioloajatkin esillä

SOK:n tilaamassa kyselyssä kysyttiin myös kauppojen aukioloaikojen sääntelyn vapauttamista. 

Enemmistö kyselyyn vastanneista (38 %) oli sitä mieltä, että kaupan aukioloaikoja voitaisiin vapauttaa entisestään. Nykyään vähittäiskaupat saavat olla auki arkisin klo 7.00–21.00, lauantaisin klo 7.00–18.00 ja sunnuntaisin klo 12.00–18.00. Pienimmillä kaupoilla on vapaammat aukioloajat jo nyt. 

Vantaan Tikkurilassa vaalityötä tehneet eduskuntavaaliehdokkaat nostivat kuitenkin esille huolen pienten kauppojen kilpailukyvystä.

– Minusta sääntelyn pitäisi suosia pieniä kauppoja, jotka ovat lähempänä kuluttajia. Esimerkiksi maaseudulla toimivia kauppoja, jotka saattavat olla pienen kylän ainoa palvelu. Jos supermarket saa olla 24 tuntia vuorokaudessa auki, niin se voi syödä sen pienen palvelun. Eli tältä osin en kannata keventämistä, pohtii Vasemmistoliiton ehdokas Kaarlo Kivimäki.

Kyselyssä kävi ilmi, että 28 prosenttia pitäisi kauppojen aukioloajat ennallaan, ja 27 prosenttia keventäisi sääntelyä vain hieman. 

– Olen keventämisen kannalla. Olisi hyvä, että kauppiaat voivat pitää kauppoja auki silloin, kun he kokevat, että se on kannattavaa, Vihreiden ehdokas Eeva Lahtinen sanoo. 

SOK on tilannut kyselyn Aula Research Oy:ltä. Kyselyyn vastasi yhteensä 486 viime vaalikauden eduskuntapuolueen vaaliehdokasta ja virhemarginaali on neljä prosenttiyksikköä suuntaansa.Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja