Ehdokkaat nihkeitä EU:n yhteiselle verotukselle

Eurovaaliehdokkaiden laaja enemmistö vastustaa verotuksen yhtenäistämistä EU:ssa. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Martti Korhonen sanoi MTV:n Huomenta Suomen vaalitentissä kannattavansa yhtenäistä verotusta, koska se lisäisi tasa-arvoa.

- On maita, jotka käyttävät verotusta kilpailuetuna yrityksiä houkutellessaan. Näissä tilanteissa pääomat virtaavat pois sieltä, missä tulos on tehty. On myös maita, joissa ei ole progressiivista verojärjestelmää. Tämä johtaa epätasa-arvoon Euroopan unionin sisällä, Korhonen arvioi.

Näkemys ei saa kannatusta MTV:n Vaalikoneeseen vastanneilta ehdokkailta. Heistä noin 62 prosenttia ilmoitti suhtautuvansa kielteisesti verotuksen yhtenäistämiseen.

Eduskuntapuolueista vain vihreiden ja kokoomuksen ehdokkaiden erittäin niukka enemmistö on verotuksen yhtenäistämisen kannalla. Kielteisimmin ehdotukseen suhtautuvat keskustan ja perussuomalaisten ehdokkaat. Monien puolueiden sisällä näkemyksissä on runsaasti hajontaa.

"Terve verokilpailu on vain hyvästä"

Ehdotusta vastustavat ehdokkaat näkevät verotuksen yhtenäistämisessä monia ongelmia. Keskustan Markku Laukkanen muistuttaa, että esimerkiksi perusturvan tasossa on paljon eroa jäsenmaiden välillä.

Perussuomalaisten Vesa-Matti Saarakkala epäilee, että tarve yhtenäistämiseen häviää automaattisesti.

- Veropoliittinen kilpailu ei ole EU-alueella kiihtymässä, koska alhaisen verotuksen Itä-Eurooppa on rakentanut talouspolitiikkansa hiekalle ja sielläkin joudutaan nyt miettimään verotuskysymyksiä uudestaan, Saarakkala arvioi.

Kokoomuksen Eva-Riitta Siitosen mukaan verotuksen yhtenäistäminen purkaisi suomalaisen kunnallisen itsehallinnon. Lisäksi Siitonen uskoo, että "terve verokilpailu on vain hyvästä".

SDP:n Satu Taiveaho epäilee, että hyvinvointiyhteiskunnan turvaavaa veromallia tuskin saataisiin koko EU:n alueella. Toisaalta hän kannattaa yhteistä linjaa arvonlisäveron osalta.

Harva kannattaa täydellistä yhtenäistämistä

Verotuksen yhtenäistämisen kannattajat perustelevat kantaansa samalla tapaa kuin Korhonenkin. Erot jäsenmaiden välillä pienensivät ja kansalaisten tasa-arvo lisääntyisi.

-Yhtenäistäminen on tärkeää erityisesti energiaverotuksen ja samalla ilmastopolitiikan kannalta, painottaa vihreiden Pasi Toiviainen.

Myös kannattajien joukossa verotuksen yhtenäistämiselle esitetään reunaehtoja. Esimerkiksi RKP:n Patrick Wingren kannattaa ehdotusta, mutta hän jättäisi kuitenkin harkintavaraa myös jäsenmaille. SDP:n Liisa Jaakonsaari pitää asiaa periaatteessa kannatettavana, mutta muistuttaa, että verotuksen yhtenäistäminen muuttaisi koko unionin luonnetta.

- Verotuksessa tulee huomioida maiden erityispiirteet, toteaa puolestaan kristillisdemokraattien Jorma Jussila.

Lue myös:

    Uusimmat