Mainos

Egyptissä äänestys kiistellystä perustuslaista saatu päätökseen

Perustuslakiäänestys on päättynyt Egyptissä. Uutistoimisto Reutersin mukaan ääntenlasku alkoi heti, kun äänestyspaikat saatiin kiinni eilen kello 23.

Kyseessä oli kansanäänestyksen toinen kierros Egyptin tulevasta, kiistellystä perustuslaista. Ensimmäinen kierros järjestettiin viime viikolla. Epävirallisten laskelmien mukaan tuolloin perustuslakia kannatti noin 57 prosenttia äänestäneistä.

Odotuksissa on, että toisellakin kierroksella enemmistö asettuu perustuslain puolelle. Reutersin mukaan tämä johtuu siitä, että äänestyksen toisessa vaiheessa äänestäjiä on ollut paljon maaseudulta, missä on enemmän islamistien tukijoita.

Egyptin oppositio on arvostellut islamistien luonnostelemaa perustuslakia. Egyptin presidenttiä Mohamed Mursia tukevien islamistien mukaan perustuslaki on ratkaiseva siirtymä kohti demokratiaa. Heidän mukaansa perustuslaki tuo mukanaan myös vakautta heikkoon taloustilanteeseen.

Oppositio puolestaan syyttää presidentti Mursia muun muassa siitä, että hän on ajanut läpi perustuslakitekstin, joka suosii islamisteja ja jättää huomiotta sekä kristityt että naiset. Kristittyjä on Egyptissä noin kymmenen prosenttia väestöstä.

Jos perustuslaki saa enemmistön kannatuksen, Egyptissä järjestetään parlamenttivaalit noin kahden kuukauden kuluttua. Jos perustuslaki ei mene läpi, laki siirtyy takaisin luonnostelupöydälle.

Virallisia äänestystuloksia tuskin saadaan kansanäänestyskomitealta ennen maanantaita, mutta epävirallisia laskelmia saattaa tulla tietoon vielä tämän viikon puolella. Esimerkiksi presidentti Mursia tukevan Muslimiveljeskunnan edustaja sanoi noin kahden aikaan yöllä, että kun melkein 4 miljoonaa ääntä oli laskettu, 74:n prosentin enemmistö olisi ollut perustuslain kannalla.

Muun muassa egyptiläiset ihmisoikeusjärjestöt ovat raportoineet useista rikkomuksista äänestyksen aikana.

Järjestöjen mukaan esimerkiksi jotkut äänestyspaikat olisivat avanneet ovensa myöhässä, islamistit olisivat laittomasti kampanjoineet tietyillä äänestyspaikoilla ja että äänestäjien rekisteröinnissä oltaisiin rikottu sääntöjä.

(MTV3 - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.