Mainos

Egyptin lentoturman tutkinnassa käänne: Alustavassa raportissa ei todisteita terrorismista

Kansainvälinen tutkintakomitea ei ole alustavassa raportissaan vieläkään löytänyt todisteita siitä, että Siinailla toista kuukautta sitten pudonneen venäläiskoneen maahansyöksy olisi johtunut terroriteosta.

Asiasta kertoi Egyptin siviili-ilmailuministeriö maanantaina.

Tutkintakomitea ei tarjonnut myöskään mitään muuta syytä turmaan.

– Jännä, yllättävä, kommentoi Onnettomuustutkintakeskuksen ilmailun johtava tutkija Ismo Aaltonen raportin tulosta STT:lle tuoreeltaan.

Aaltonen kuitenkin muistuttaa, että kyseessä on vasta hyvin alustava raportti. Kansainvälisten sopimusten mukaan tällaisten onnettomuuksien tutkinnasta on tehtävä alustava raportti noin 30 päivän tutkimisen jälkeen riippumatta siitä, missä vaiheessa tutkimukset ovat.

Aaltosen mukaan on mahdollista, että esimerkiksi laboratoriotutkimukset ovat vielä kesken. Esimerkiksi räjähdejäämien löytäminen voi vaatia pitkiäkin tutkimuksia. 

Länsimaat epäilevät pommia 

Aaltosen mukaan voi mennä hyvinkin pitkään ennen kuin maahansyöksyn syy selviää lopullisesti. Hän kuitenkin uskoo, että tutkijaryhmä pystyy selvittämään asian.

Egyptillä tuskin on mahdollisuutta vääristellä tutkimuksen tulosta mielensä mukaiseksi, sillä komiteassa on mukana edustajia myös Saksasta, Ranskasta, Irlannista ja Venäjältä.

Venäläiskoneen maahansyöksyssä lokakuussa kuoli 224 ihmistä, joista suurin osa oli venäläisiä. Sekä Venäjä että useat länsimaat ovat sanoneet, että koneen pudotti hyvin todennäköisesti pommi. Venäjä julisti marraskuun puolivälissä turman terrori-iskuksi. Äärijärjestö Isis on ilmoittanut salakuljettaneensa koneeseen pommin.

Lentokoneen putoaminen oli kova kolaus Egyptin matkailusta riippuvaiselle taloudelle. Venäjä on keskeyttänyt kaikki Egyptin-lennot lentokoneturman jälkeen. Myös Suomi on kehottanut välttämään matkustamista Etelä-Siinain turistikohteisiin. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.