Eduskunnan kerhokeidas: Karaokea, metsästystä, kuvataiteita, raveja...

Tuula Peltonen
Kansanedustaja Tuula Peltonen
Julkaistu 26.08.2012 12:01(Päivitetty 26.08.2012 14:33)

Koululaisilla on kerhoja, niin myös kansanedustajilla eduskunnassa.

Arkadianmäellä on yli 40 erilaista vapaa-ajan ryhmää ja kerhoa. Kansanedustaja Jussi Halla-aho (ps) on Kalakerhon puheenjohtaja, Köyhyysryhmää vetää Outi Alanko-Kahiluoto (vihr), kuten myös Teatteri- ja Näytelmäkerhoa.

Raamatturyhmän pomo on Sauli Ahvenjärvi (kd), Muistikerhossa Merja Mäkisalo-Ropponen (sd) ja Urheilukerhossa Kari Uotila (vas). Jälkimmäiseen kuuluu lisäksi kahdeksan jaostoa, esimerkiksi Golfjaosto.

Kansanedustaja Tuula Peltonen (sd) on Karaokekerhon puheenjohtaja. Pesti natsaa hänelle oikein hyvin, sillä ennen kansanedustajuutta Peltonen kävi opintojensa ohella keikoilla monta vuotta. Hän on osallistunut myös Seinäjoen Tangomarkkinoille neljästi, pärjännyt semifinaaleihin saakka.

Tuula Peltonen, käsi sydämelle, oletko sittenkin sielultasi enemmän laulaja kuin kansanedustaja?

– Asioita pitää pystyä soveltamaan toisiinsa, mutta kai kansanedustajakin saa laulaa?

Eduskunnan Karaokekerhossa on omat karaokelaitteet. Kerholaiset pitävät yhteisiä lauluiltoja ja esiintyvät henkilökunnan juhlissa.

– Karaoke-kerhossa käy säännöllisesti noin kymmenen kansanedustajaa, niin ja Kiinan suurlähettiläs. Hän on erittäin innostunut karaokesta. Olemme käyneet vastavuoroisesti laulamassa suurlähetystössä, Tuula Peltonen sanoo.

– Kerhossamme on vieraillut myös yliopistoluennoitsija opettamassa meille äänenkäyttöä, olemmehan kaikki puhujia.

Pentti OinonenKansanedustaja Pentti Oinonen

Eduskunnan Eräkerho väijyi taannoin Lieksan metsissä karhuja. Muut jahtiporukat kaatoivat kymmenen karhua, mutta viidestä kansanedustajasta ja kahdesta eduskunnan virkamiehestä koostunut ryhmä jäi ilman saalista.

Eräkerhon puheenjohtaja Pentti Oinonen (ps), sanoo, että onneksi he saivat karhusta edes näköhavainnon.

– Karhu oli paljon juonikkaampi kuin me, Oinonen naureskelee.

Eduskunnan Eräkerho on toiminut vuodesta 1975 saakka, nyt kerhon aktiiviporukkaan kuuluu viidestä kymmeneen henkeä.

– Kyseessä on aina osittain myös työmatka, kansanedustaja selventää.

– Viimeksi meidät kutsui siis Lieksan kaupunki, joskus taas jokin firma, kunta tai jahtiporukka. Lieksassa olimme yhtenä päivänä metsällä 17 tuntia, joten syönnin jälkeen menimme heti pehkuihin. Ei siinä juhlimaan ehdi.

Raija VahasaloKansanedustaja Raija Vahasalo

Luulisi, että Kuvataidekerhossa kansanedustajat piirtelevät paperille tai maalaavat tuntojaan kankaalle. Ei suinkaan, kerholaiset nauttivat kulttuurista ja käyvät taidenäyttelyissä.

– Paljon kivempi on mennä porukalla taidenäyttelyihin, saamme samalla opastusta, kerhon puheenjohtaja Raija Vahasalo (kok) kiittelee.

– Muutaman kerran vuodessa käymme tutustumassa monipuolisesti taiteeseen. Tämä on asiallinen kerho.

Jari LeppäKansanedustaja Jari Leppä

Eduskunnan Hevosystävien seuraan kuuluu noin 60 jäsentä. Puheenjohtaja, hevoskonkari Jari Leppä (ps) sanoo, että kansanedustajat käyvät raveissa, ratsastuskilpailuissa tai hevostaloutta käsittävissä tilaisuuksissa.

– Raveissa saamme aina myös informatiivista tietoa hevosalan toimijoilta, vaikkapa Hippokselta.

Hevosystävien seuralla on ollut kaksi leasing-hevosta, jotka kilpailivat eduskunnan ravureina peräti neljä vuotta. Arkadianmäen palkintokaapissa on monta palkintoa kunniakkailta Vokallelta ja Ulrik Laukolta.

– Saimme ravureiden ansiosta voittorahoja yli 60 000 euroa kolmessa vuodessa. Lahjoitimme rahat hyväntekeväisyyteen, muun muassa vammaisnuorille ja SOS- Lapsikylään. Nyt on mietinnässä uuden hevosen hankkiminen. Kerhomme järjestää eduskunnassa myös hevosvaltiopäivät kahdesti vuodessa.

Näin paljon kansanedustajien kerhot maksavat

(MTV3–KIKKA ISOVIITA)