Eduskunnan hallintojohtaja ei muista, milloin istuntosalista olisi viimeksi poistettu mielenosoittajia

Eduskunnan täysistunto keskeytettiin tänään, kun lehterille saapuneet mielenosoittajat vaativat tulitaukoa Lähi-itään. Mielenosoitukset täysistunnoissa ovat harvinaisia, sanoo hallintojohtaja.

Eduskunnan vahtimestarit poistivat heidät lehteriltä. Mielenosoittajat poistuivat ilman vastarintaa.

Eduskunnan täysistunto keskeytettiin tiistaina iltapäivällä yleisölehterillä olleiden mielenosoittajien takia. Nämä vaativat tulitaukoa Lähi-itään.

Mielenosoittajia oli yleisölehterillä useissa eri seurueissa, jotka yksi toisensa jälkeen keskeyttivät istunnon huudoillaan, joissa vaadittiin tulitaukoa Lähi-itään. Osa mielenosoittajista vaati myös asekaupan ja kansanmurhan lopettamista.

Eduskunnan vahtimestarit poistivat mielenosoittajat lehteriltä. Mielenosoittajat poistuivat ilman vastarintaa.

Mielenosoittajilla oli mukanaan tulitaukoa vaatineita mielenosoituslakanoita ja palestiinalaisten lippuja. Yhteensä mielenosoittajia oli yleisölehterillä noin kolmisenkymmentä.

Kun vahtimestarit olivat poistaneet yleisölehtereiltä viisi mielenosoittajajoukkoa, istuntoa johtanut varapuhemies Paula Risikko (kok.) keskeytti istunnon kymmeneksi minuutiksi ja määräsi koko yleisölehterin tyhjennettäväksi.

Eduskunta käsitteli keskeytyksen tapahtuessa opintotukilain muuttamista.

"Ei yksinomaan suomalainen ilmiö"

Eduskunnan hallintojohtajan Pertti Rauhion mukaan eduskunnan täysistunnoissa tapahtuvat mielenosoitukset ovat harvinaisia – jopa siinä määrin, että Rauhio ei muista, milloin istuntosalista olisi edellisen kerran poistettu mielenosoittajia.

Rauhion mukaan täysistunnoissa nähdään mielenosoittajia harvemmin kuin kerran istuntokaudessa. Yleensä mielenosoittajat eivät saa tempauksistaan muita seuraamuksia kuin poistamisen istuntosalista ja eduskunnasta.

– Eduskuntahan suhtautuu myönteisesti mielenosoituksiin, jotka toteutetaan eduskunnan edessä. Se on sopiva paikka mielenosoituksille, mutta täysistuntojen täytyy saada edetä rauhassa, Rauhio sanoi STT:lle.

Rauhion mukaan tiistaina nähty mielenosoitus on saattanut saada innoituksensa ulkomaisista esimerkeistä.

– Olen kansainvälisistä lähteistä huomannut, että tällaisia mielenosoituksia on ollut muissakin parlamenteissa. Tämä ei ole yksinomaan suomalainen ilmiö, Rauhio sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat