Doping-näytteensä vasaralla tuhonnut olympiavoittaja nappasi voiton oikeudessa – pitkä kilpailukielto uuteen käsittelyyn

Kiinalaisuimari Sun Yangin kahdeksan vuoden dopingpannan käsittely palautuu Urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen CASiin. Asiasta päätti sveitsiläinen oikeusistuin, joka käsitteli Sunin vetoomuksen asiassa.

Maailman anti-dopingtoimisto Wadan mukaan oikeusistuin hyväksyi vetoomuksen, joka oli osoitettu CASin käsittelyä johtanutta henkilöä vastaan. Se ei ottanut kantaa itse dopingkysymykseen. Sunin lakimiehet olivat väittäneet puheenjohtajalla olevan kiinalaisvastaisia ajatuksia.

CAS määräsi Sunin kahdeksan vuoden kilpailukieltoon helmikuussa dopingtestin yhteydessä ilmenneiden väärinkäytösten vuoksi. Sunin kerrottiin tuhonneen verinäytteensä vasaralla kotonaan tehdyn testin aikana syyskuussa 2018.

Alkujaan tapaus päätyi CASin käsiteltäväksi sen jälkeen, kun Kansainvälinen uimaliitto FINA oli antanut kiinalaiselle vapauttavan päätöksen vedoten siihen, etteivät testaajat olisi noudattaneet testinäytteen ottamista koskevia sääntöjä. Maailman anti-dopingtoimisto WADA valitti FINAn päätöksestä CASiin, joka langetti uimarille kahdeksan vuoden kilpailukiellon.

CASin uutta käsittelyä johtaa eri puheenjohtaja kuin edellisellä kerralla. 

Reutersin mukaan uusi päätös voi tarkoittaa sitä, että Sun on vapaa osallistumaan ensi kesän Tokion olympialaisiin riippuen CASin uuden käsittelyn aikataulusta.

Sun on 200 metrin vapaauinnin hallitseva maailmanmestari ja olympiavoittaja. Kaikkiaan kiinalaisuimarin tilillä on 11 pitkän radan MM-kultaa ja kolme olympiakultaa. 

Sun on aiemmin saanut kolmen kuukauden kilpailukiellon dopingrikkomuksesta. Tuolloin hän väitti käyttäneensä trimetatsidiini-piristettä sydänvaivojensa vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat