Donald Trump julistaa vieläkin voittavansa vaalit – lateli syytöksiä vaalivilpistä eikä ole kutsunut Bidenia vierailulle Valkoiseen taloon: "Me tulemme voittamaan!"

Presidentti Trumpin kerrotaan harkitsevan luovuttamista – tviitit puhuvat muuta kieltä, katso! 1:50
Video: Trumpin kerrotaan harkitsevan luovuttamista, mutta tviitit kertovat ihan muusta – näin ärhäkästi presidentti kommentoi vaaleja

Yhdysvaltojen istuva republikaanipresidentti Donald Trump ei viikko vaalien jälkeen näytä merkkejä vaalituloksen hyväksymisestä.

– Me tulemme voittamaan! presidentti tviittasi tiistaina kirjoittaen koko viestinsä – tavoilleen uskollisena – suurin kirjaimin.

Presidentti tviittaili tiistaina jälleen syytöksiä vaalivilpistä, ja Twitter merkitsi presidentin tviitit taas kiistanalaisiksi.

Trump viittasi Twitterissä myös oikeusjuttuihin, joilla hän pyrkii kääntämään tilanteen itselleen voitolliseksi haastamalla vaalituloksen osavaltioissa, joissa demokraattien Joe Biden otti ykkössijan.

Twitteriä lukuun ottamatta Trump on pysynyt pääasiassa hiljaa. Hänen tiettävästi ainoat näyttäytymisensä Valkoisen talon ulkopuolella tapahtuivat viikonloppuna, kun presidentti kävi pelaamassa golfia. Esimerkiksi haastatteluja Fox News -uutiskanavan kanssa tai aiemmin lähes päivittäisiä lehdistötilaisuuksia ei ole järjestetty.

Biden ei ole saanut kutsua kylään

Neljä vuotta sitten Trump oli juuri voittanut demokraattien Hillary Clintonin ja kierteli ensimmäistä kertaa Valkoisessa talossa tuolloin väistyvän presidentin Barack Obaman kutsumana. Tulevan presidentin vierailu on vanha perinne, joka korostaa maassa lähes pyhää tapaa kunnioittaa vallan rauhanomaista vaihtumista.

Trump ei ole vielä kutsunut Bidenia kyläilemään Valkoisessa talossa. Lisäksi hän on blokannut Bidenilta yleensä tulevalle presidentille tarkoitetut varat, palvelut ja asiantuntemuksen, joiden tarkoitus on auttaa tehtäväänsä valmistautuvaa tulevaa johtaja.

Ennätyksellisellä äänimäärällä vaalit voittanut Biden vaikuttaa jättävän kaaoksen suurelta osin huomiotta. Hän on jo nimittänyt työryhmän vastaamaan koronaviruspandemiaan liittyvistä toimista, eikä hän julkisissa puheenvuoroissaan yleensä edes mainitse Trumpia.

Kuka ylipuhuu Trumpin?

Washingtonissa pohditaan kuumeisesti, kuka Trumpin sisäpiiristä lopulta saa presidentin taivuteltua myöntämään tappionsa.

Ainoa elossa oleva entinen republikaanipresidentti George W. Bush on jo onnitellut Bidenia voitosta, mutta Bush on puolueessa vähemmistössä.

Esimerkiksi senaatin enemmistöjohtaja Mitch McConnell totesi maanantaina, että Trumpilla on täysi oikeus haastaa vaalitulos oikeudessa.

Sitä, kuinka kauan tuki kestää tai kuinka kauan Trump haluaa roikkua vallassa kiinni, ei vielä voida ennustaa. Millään ääntenlaskentaan liittyvällä oikeusjutulla ei näytä olevan mahdollisuutta kääntää vaalitulosta Trumpin voitoksi.

Trumpin uusin ase on oikeusministeri Bill Barrin lupaus valtuuttaa tutkinnat tietyistä vilppiepäilyistä. Barr kuitenkin huomautti, että kaukaa haetut tai spekulatiiviset väitteet eivät voi olla perusta liittovaltion tutkinnalle.

Lue myös: Turkin Erdogan onnitteli vihdoin Joe Bidenia – toivoi vahvaa yhteistyötä

Lue myös:

    Uusimmat