Disney osti Pixarin

The Walt Disney Company on ostanut pitkäaikaisen kumppaninsa Pixar Animation Studiosin. Kauppahinnaksi ilmoitettiin vajaat 6 miljardia euroa.

Kauppa voimistaa Disneyn asemaa animaatioelokuvan voimatekijänä ja nostaa Pixarin pääjohtajan Steve Jobsin mediakonsernissa erittäin vaikutusvaltaiseen asemaan. Jobsista tulee kaupan myötä Disneyn suurin osakkeenomistaja sekä yksi Disneyn johtajista. Jobs on myös Apple Computerin pääjohtaja.

Kaupassa Pixarin animaattorit säilyttävät luovan määräysvallan töihinsä. Jobsin mukaan hän ja Disneyn pääjohtaja Robert Iger keskustelivat pitkään siitä, miten vaalia Pixarin ”luovaa hulluutta”, joka on ollut yksi avaintekijöistä yhtiön menestykseen.

Samalla Pixarin animaattorit saavat käyttöönsä Disneyn legendaarisen animaatiostudion, jossa on luotu muun muassa animaatioklassikko Lumikki ja seitsemän kääpiötä.

Disney on rahoittanut ja levittänyt Pixarin elokuvia jo 12 vuoden ajan. Pixar on tehnyt muun muassa animaatiohitit Leluelämää (Toy Story), Ihmeperhe (The Incredibles) ja Nemoa etsimässä (Finding Nemo). Disneyn ja Pixarin uusin yhteistyö, Cars, tulee ensi-iltaan kesällä.

Vielä noin kaksi vuotta sitten Disney ja Pixar ilmoittivat, että heidän yhteistyönsä loppuu muun muassa taloudellisten erimielisyyksien takia. Yhteistyö ja neuvottelut kuitenkin jatkuivat Robert Igerin astuttua Disneyn peräsimeen. Igerin mukaan ”animaatio on, ja tulee pysymään, Disneyn toiminnan sydämenä ja sieluna.”

(MTV3-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat