Digitaalitekniikka lisää kirjan mahdollisuuksia

Julkaistu 09.10.1999 18:43

Kirjojen saatavuus näyttää muuttuvan oleellisesti digitaalisen painamisen myötä. Uuden tekniikan keskeinen anti on se, että painosten ei tarvitse enää olla koskaan lopussa. Digitaalinen painaminen ei kuitenkaan syrjaytä perinteistä painotekniikkaa, vaan molemmilla on oma käyttötarkoituksensa.

-Digitaalisella painotekniikalla ei ole vastaavaa minimipainosmäärää kuin perinteisellä, analogisella tekniikalla. Digitaalisesti voi ja kannattaa painaa jopa yksi kirja kerrallaan. Tällä tekniikalla painokustannukset kirjaa kohti ovat samat, painettiin sitten yksi tai 10 000 kopiota, kertoo Xerox Oy:n toimialamarkkinointipäällikkö Minna Andersson. Hän esitteli elektronisen digitaalipainamisen näkymiä tänään Turun kirjamessuilla.
-Digitaalitekniikka ei tule silti korvaamaan analogista offsetpainamista, vaan uskon niiden täydentävän hyvin toisiaan. Digipainaminen luo mahdollisuuksia esimerkiksi omakustanteiden sekä vähälevikkisen runouden julkaisemiseen, selvittää Andersson. Hän myös muistuttaa, että kirjan painotavan ei tarvitse näkyä fyysisessä lopputuotteessa, kirjassa, millään tavoin. Lukija ei siis välttämättä voi päätellä mistään, millä tekniikalla hänen käsiinsä päätynyt opus on painettu.
-Itse uskon myös kirjan fyysisen nykymuodon säilyvän vastakin. Ihmiset haluavat lukea paperikirjoja, eivät esim. romaaneja tietokonepäätteeltä, Andersson sanoo.

Sähköinen arkisto parantaa saatavuutta

Digipainamisen etuihin kuuluu se, että teokset voidaan tallentaa elektroniseen arkistoon. Näin säästetään kuluja, kun merkittäviä varastoja ei enää tarvita.
-Sähköisestä arkistosta teos on mahdollista painattaa kirjaksi varsin nopeasti. Kun asiakas tulee palvelupisteeseen tilaamaan opuksen, valmiin kirjan saamisen käteen ei tarvitse kestää kuin kymmenen minuuttia.

Suomessa on nyt alkamassa elektroniseen painamiseen perustuva Gutenberg 2000 -kirjallisuusprojekti. Sen tavoitteena on osoittaa, että uudella painoteknologialla voidaan tukea kansallista kirjallisuutta. Hankkeeseen liittyy mm. vanhojen kirjojen tallentaminen sähkömuistiin kirjaskannereilla. Tapio Mäkelä Meteori Books Oy:stä muistuttaa, että nämä uudet mahdollisuudet voivat sekä pidentää kirjan elinikää että laskea kynnystä kirjan julkaisemiseen.

Uuden painatustavan lisäksi digitalisointi on avannut kirjakaupalle uuden kanavan, tietoverkot.
-Ilahduttavaa on se, että kirjat ovat tällä hetkellä digitaalisen verkkokaupan ykköstuote, Mäkelä huomauttaa. Hänen mukaansa kirjojen kauppa tietoverkkojen kautta luo mahdollisuuksia rakentaa uudenlaisia kirjakokoelmia.
-Suurten tietomassojen jäsentäminen verkkosivuilla on haaste. Itse pyrimme luomaan verkkosivuillemme esim. paikan tunnun - kuin asiakas olisi todellakin kirjakaupassa, bittikauppias linjaa.
(STT)