Digisovittimet koetaan kömpelöiksi

Digitaalisten televisiolähetysten kotivastaanotossa on vielä ongelmia, ilmenee VTT:n tekemästä käytettävyystutkimuksesta. Digisovittimet eli digiboksit ovat esimerkiksi kömpelöitä käyttää, koska ne reagoivat verkkaisesti kaukosäätimellä annettuihin käskyihin. Vasteaika saattaa olla jopa useita sekunteja.

Digisovittimissa havaittiin myös muita teknisiä lastentauteja. Sovittimien ohjelmistot kangertelivat tietokoneiden tapaan. Koteihin saatiin siis kaatuilevien tietokoneiden kumppaneiksi kaatuilevia televisioita. Sovittimen käyttöliittymää pidettiin kuitenkin yksinkertaisena ja toimivana. Kokeilussa käytettiin Nokian valmistamia digisovittimia. Sovittimet eivät olleet prototyyppejä vaan yleisesti myynnissä olevia tuotteita.

VTT:n tutkimuksessa 14 Tampereen seudulla asuvaa perhettä käytti digisovitinta kahden kuukauden ajan. Kokeilijat seurasivat lähetyksiä perinteisen maanpäällisen verkon kautta. Digitaaliset satelliitti- tai kaapelitelevisiolähetykset ja niiden vaatimat sovittimet eivät olleet mukana tutkimuksessa.

Antennit vaativat muutostöitä

Antenneihin liittyvät ongelmat vaikeuttivat digitaalisten lähetysten vastaanottoa. Kiinteistön televisioantenni saattoi olla suunnattuna alilähettimeen, joka ei lähettänyt digitaalista signaalia. Kiinteistöjen antennit tai kaapelit eivät aina täyttäneet teknisiä vaatimuksia.

Joissakin tapauksissa käyttäjät hämmästyivät, kun digivastaanotto onnistui hankalassakin paikassa. Onnistuminen johtuu ilmeisesti siitä, että digisovittimet kykenevät muodostamaan kuvan myös heijastuneista signaaleista. Tavallisessa televisiolähetyksissä heijastumat aiheuttavat yleensä haamukuvia.

Digitaalisovittimien tuottaman kuvan laatuun oltiin yleensä hyvin tyytyväisiä. Sään havaittiin kuitenkin vaikuttavan kuvaan. Monille oli pettymys, että vanhat analogiset kanavat eivät näkyneetkään digisovittimen kautta. Erityiseksi haitaksi koettiin Tampereen seudun paikallistelevision TV-Tampereen jääminen pimentoon.

Vanha laite nuortuu

Joillekin käyttäjille oli yllätys, että digisovitin toimi hyvin jopa pari vuosikymmentä vanhan televisiovastaanottimen kanssa. Tämä johtuu siitä, että sovittimen kanssa käytettynä vanha vastaanotin hoitaa vain näyttöruudun virkaa. Digisovitin tuo vanhaan laitteeseen muun muassa tekstitelevision.

Digitaalitelevisiolle maalailtiin vielä pari vuotta sitten ruusuista tulevaisuutta sen mahdollistamien vuorovaikutteisten palveluiden vuoksi. Vuorovaikutteisen tekniikan ja palveluiden kehittäminen vie kuitenkin vielä vuosia.

Hienojen laitteiden sijasta karvalakkimallin digisovittimet ovat nousemassa kodintekniikkaliikkeiden massatuotteiksi. Niiden avulla on helppo parantaa tv-kuvan laatua ja lisätä kanavien määrää.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja