Diego Maradonan supermaali Barcelonassa ylitti kaikki sanat – Real Madridin fanit ryhtyivät poikkeukselliseen tekoon

Yhdeksi kaikkien aikojen parhaista jalkapalloilijoista arvioitu Diego Maradona täyttää tänään perjantaina 60 vuotta. Vaikka argentiinalaislegendan värikkään uran loistokkaimpia vuosia ei nähty Barcelonassa, hän ehti ihastuttaa myös Real Madridin fanit todellisella supermaalillaan.

Maradona siirtyi Barcelonaan kotimaansa suurseurasta Boca Juniorsista 21-vuotiaana vuonna 1982. Keikasta Kataloniassa tuli kaksivuotinen, ja vaikka Maradonan huippujaksona muistetaan hänen aikansa myöhemmin italialaisessa Napolissa (1984–91), argentiinalainen ehti Barcelonassakin osoittaa nerouttaan.

Joukkuekavereidenkin on kerrottu hämmästelleen harjoituksissa Maradonan taiturimaista pallonhallintaa. Maradona onnistui saamaan poikkeuksellisesti myös Barcelonan arkkivihollisen Real Madridin fanit suosionosoituksiin.

Maradona loksautti suut auki Realin kotistadionilla Santiago Bernabéulla kaikki sanat ylittävällä maalilla vuonna 1983, kun Real Madrid ja Barcelona kohtasivat Copa de la Ligassa. Kyseinen kilpailu järjestettiin aikanaan neljän vuoden ajan Espanjan korkeimman sarjatason kaikille seuroille sekä alempien sarjatasojen parhaille.

Barcelona-joukkuekaveri Lobo Carrasco pelasi pallon Real-puolustuksen ohi Maradonalle. Argentiinalaisässä tikkasi kohti Realin maalia ja ohitti vaivattoman oloisesti maalivahti Agustínin. Argentiinalaisen edessä oli tyhjä rysä ja hän olisi voinut vain tökätä pallon pömpeliin, mutta Maradona ei tehnyt tätä. 

– Pystyin näkemään, että Juan José oli takanani jahtaamassa minua, Maradona kertoi omaelämäkerrassaan.

Maradona odotti, että Real Madridin puolustaja ehti paikalle. Juan José veti liukutaklauksen, mutta Maradona väisti sen kääntymällä viime hetkellä pallon kanssa vasemmalle. Juan Josén kolauttaessa liukkarinsa päin tolppaa Maradona oli jo lähellä maaliviivaa ja tuikkasi pelivälineen ilmiömäisen suorituksensa päätteeksi vasemmalla jalalla sisään.

Maradonan huonekaverinakin Espanjassa olleen joukkuekaveri Lobo Carrascon kerrotaan alkaneen nauramaan. Real Madridin fanit tekivät puolestaan tempun, jota heiltä ei nähty 22 vuoteen tämän jälkeen: antoivat Barcelonan pelaajalle aplodit. Monet nousivat kunnioituksesta Maradonaa kohtaan seisomaan, kuten Real-fanit tekivät myöhemmin vuonna 2005 brassitaituri Ronaldinholle. Tämän jälkeen Barcelonan pelaajista vain Andrés Iniesta on saanut Santiago Bernabéulla aplodit Real-faneilta vuonna 2015.

Video Maradonan maalista Real Madridia vastaan on katsottavissa jutun yläreunasta.

Sittemmin myös valmentamista

Maradona ajautui Barcelona-vuosinaan vaikeuksiin seurajohdon, valmentajien, osin muiden pelaajien ja fanienkin kanssa ja argentiinalaisen elämään tulivat Barcelona-vuosina myös huumeet. Niihin Maradonalla muodostui riippuvuus, jota hän on myöhemmin hoidattanut klinikoillakin.

Maradona jäi Napolissa 1991 dopingtestissä kiinni kokaiinista ja kärysi vielä loppu-urallaan efedriinistä.

Maailmanmestaruutta vuonna 1986 "Jumalan käden" höystämissä Meksikon kisoissa juhlinut Maradona on toiminut pelaajauransa jälkeen myös valmennustehtävissä ja luotsannut Argentiinan maajoukkuettakin 2008–10. Viimeisimmäksi Maradona on valmentanut Argentiinan pääsarjassa pelaavaa Gimnasia de La Plataa.

4:33
Videolla muistellaan Diego Maradonan suorituksia Meksikon MM-kisoissa 1986. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja