Mainos

Diabeteksen lisäsairaudet tulevat yhteiskunnalle kalliiksi

Diabetesliiton kokoaman barometrin mukaan suomalaisten diabeetikoiden hoito on entistä parempaa. Yleisesti ottaen verensokeritasapaino on kohentunut ja monet lisäsairaudet vähentyneet.

Arviolta puoli miljoonaa suomalaista sairastaa diabetesta, mutta vain 300 000 heistä tietää sen itse. Tauti sinällään on kohtuullisin ponnistuksin hoidettavissa, kunhan se havaitaan ajoissa.

Diabetesliiton barometrin mukaan tilanne on keskimäärin parantunut, mutta kolikolla on kääntöpuolensa. Huono uutinen on se, että eri puolilla Suomea asuvat diabeetikot ovat hyvin erilaisessa asemassa keskenään

- Jopa saman kunnan alueella asuvat, eri sosiaaliluokissa olevat diabeetikot saattavat olla kovinkin eriarvoisessa asemassa keskenään, harmittelee laatuasiantuntija Sari Koski Diabetesliitosta.

Hoitamaton diabetes tulee kalliiksi niin yksilölle kuin yhteiskunnallekin alkuperäistä taudinkuvaa pahempina lisäsairauksina. Barometri paljastaa, että lisäsairauksien suhteen suunta on kaksijakoinen.

Etenkin sydänsairauksien ja aivoinfarktien määrä on vähentynyt, mutta esimerkiksi amputaatioiden suhteen tilanne ei ole edennyt.

Diabeteksen ja sen aiheuttamien lisäsairauksien hoitokustannukset olivat Suomessa kaksi vuotta sitten 1,3 miljardia euroa. Tästä summasta oli Kosken mukaan helppo leikata merkittävä määrä pois.

- Kun diabetes on potilaalla diagnosoitu ja diabeetikko on saatu hoidon piiriin, jää systemaattinen hoito tämän jälkeen usein uupumaan. Se johtaa lisäsairauksiin, jotka vievät ihan turhaan yhteiskunnan varoja. Kustannuksia voidaan vähentää vain diabeteksen hoitoa parantamalla, Koski sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.