Mainos

Demari: Ilmaiseksi tehty ylityö vastaa 30 000:a työpaikkaa

Demari-lehti kertoo, että suomalaiset tekevät kymmeniä miljoonia tunteja ilmaista ylityötä vuodessa. Lehden mukaan tuntimäärä vastaa 30 000 kokoaikaista työpaikkaa.

Toimihenkilöitä edustavan ammattiliitto Pron työmarkkinatutkimuksen mukaan liiton jäsenet tekevät viikossa keskimäärin puoli tuntia harmaita ylitöitä eli hoitavat työasioita korvatun työajan ulkopuolella.

Demarin laskujen mukaan puolen tunnin ylityöt suhteutettuna Suomen kaikkiin 2 118 000 työlliseen palkansaajaan tekee yhteensä 51 miljoonaa tuntia.

Lehden haastattelemien tutkijoiden mukaan ilmaistöillä on suuri merkitys kokonaisuudessa.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkimusjohtaja Rita Asplund korostaa työajan joustavuuden tärkeyttä, mutta kohtuullista korvausta vastaan. Muuten kilpailutilanne vääristyy hänen mukaansa.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n tutkimusjohtaja Anni Huhtala puolestaan arvioi, että vastikkeeton työ vaikeuttaa markkinoiden toimivuuden arviointia.

– Jos työstä ei makseta korvausta, silloin työvoima ei kohdennu optimaalisesti, koska joitain tehtäviä tavallaan piilotuetaan. Eli on kyse isommasta asiasta kuin pelkästään siitä, että työn hinta halpenee, kun vain osasta työaikaa saa korvauksen. Lopputuotteidenkaan hinnat eivät kuvasta niiden tekemiseen käytettyä työaikaa ja kustannuksia, Huhtala sanoo Demarissa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.