Mainos

Demareilla edessä vaikea valinta

Valtiotieteen tohtori Jukka Tarkan mielestä Heinäluoman väistyminen tapahtui tyylillä. Sopivan seuraajan löytäminen on kuitenkin SDP:lle todellinen haaste.

Huomenta Suomessa vieraillut valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka uskoo, ettei Eero Heinäluoman eilen julkistaman SDP:n puheenjohtajan paikalta väistymisen takana ollut ainoastaan poliittisen vastuun kantaminen vaalitappiosta.

- Kyllähän tämä aikatekijä kertoo, että tässä on mietitty myös muita asioita. On katseltu yli syksyn, miten oppositiopolitiikka rupeaa puremaan. Se oikein ole purrut, ja toisaalta kunnallisvaalitkin ahdistavat. Vaalitulos menee puheenjohtajan piikkiin, oli se hänen ansiotaan tai ei.

- Olihan se eleenä todella komea. Se on harvinaista herkkua, kun puoluejohtaja sanoo kantavansa vastuun ja sitten todella kantaa vastuun, hän arvioi.

Heinäluoman ilmoitus jättäytyä pois SDP:n puheenjohtajakilvasta pisti puolueen puheenjohtajakuviot täysin uusiksi. SDP:n johto on vaihtumassa kokonaan kesäkuussa pidettävässä puoluekokouksessa.

Tekevätkö demarit "kokoomukset"?

Tarkka arvioi puolueen olevan ongelmallisessa tilanteessa: jos puolueeseen valitaan nuori ja karismaattinen, mutta toisaalta kokematon johtohahmo, tämä saattaa muutaman vuoden kuluttua päätyä pääministeriksi.

- Herää kysymys, onko kovin nuori ja karismaattinen ehdokas substanssiltaan riittävän tukevaa tekoa pääministerin hommiin, Tarkka pohtii.

Toisaalta puoluekoneisto saattaa tuntea tarvetta palata vanhoille raiteille ja valita vanhemman ja kokeneemman poliitikon johtajakseen. Äänestäjien kokema vahva uudistumisen tarve jäisi silloin täyttämättä.

- Voisi ajatella, että demareilla olisi haluakin tehdä "kokoomukset", eli ottaa nuori, kokematon ja freesi hahmo johtoon. Kokoomuksessa se näyttää onnistuneen. Tai sitten voisi pistää yhden pykälän kovemmaksi ja ottaa nuoren karismaattisen naisen.

Puheenjohtajakisaan lähtöä pohtivat ainakin Miapetra Kumpula-Natri, Jutta Urpilainen, Tarja Filatov, Johannes Koskinen ja Kimmo Kiljunen.

Selkeää suosikkia ei ole.

Tuomiojalla ideologista painolastia

Jo ehdokkaaksi ilmoittautuneen Erkki Tuomiojan valinta on Tarkan mukaan monille kuitenkin edelleen merkittävä vaihtoehto.

- Hän on erittäin kokenut ja taitava; sanoisin että viisas. Hänellä on kuitenkin vahvaa ideologista painolastia, joka joissain puoluekoneiston osassa voi olla etu, mutta ilmeisesti nuorten keskuudessa tämä koetaan haitaksi. Ulospäin Tuomioja ei osoita kovin voimakasta uudistumiskykyä.

Tarkka yhtyy julkisuudessa esitettyihin väitteisiin, joiden mukaan Heinäluoma oli puolueen johtajana liian varovainen.

- Tämä ei kuitenkaan rajoitu pelkästään demarien puheenjohtajaan. Se on puolueiden puheenjohtajien helmasynti. He eivät uskalla julkisesti ajatella ääneen, vaan tekevät sellaisia asioita, mitkä ovat suosittuja ja saa kansan hyvälle mielelle. Virheiden välttäminen johtaa paikalleen jäämiseen.

Tarkka mainitsee seuraavalta puheenjohtajalta vaadittavan loistavaa karismaa. Näkyvyys ja säteily ovat tärkeitä puolueenjohtajan näkyvässä roolissa.

Tarkka odottaa puheenjohtajaehdokkaaksi ilmoittautuvan runsaasti uusia nimiä, joiden joukosta tällainen ehdokas olisi mahdollista löytää.

- Onneksi en joudu tekemään sitä valintaa, hän toteaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.