Deittisaitilla suomalaislapsia – "rikoksen merkit eivät täyty"

Facebookistakin löytyvä Badoo-treffipalvelu liittää seuranhakuilmoituksiin käyttäjien tietoja ja kuvia heidän tietämättään. Mukana on myös lapsia ja nuoria, mutta useat rikosilmoitukset eivät ole johtaneet tutkintaa pidemmälle.

Badoo-treffipalvelu Facebookissa on aiheuttanut yllätyksen monelle vanhemmalle, kun omien lasten kuvia ja yhteystietoja on löytynyt seuranhakuilmoituksista. Facebook-sivun luoneet lapset ja nuoret ovat klikanneet Badoon linkkiä, jolloin se on automaattisesti imuroinut käyttäjän kuvat ja yhteystiedot sivuilleen.

– Rikosilmoituksia on tehty useita kymmeniä ympäri Suomea, mutta valitettavasti rikoksen merkit eivät täyty tapauksissa, joissa käyttäjät ovat itse klikanneet sivuille vievää linkkiä, kertoo ylikonstaapeli Mikko Manninen Virtuaalisesta lähipoliisiryhmästä.

Badoo.com on Kyprokselle rekisteröity nettisaitti, joka kerää tietoja niin Facebook-käyttäjästä kuin hänen ystävistäänkin. Sovelluksen hyväksyneelle ei kerrota, että hänen yhteystietonsa ja muut tiedot, kuten ikä ja asuinpaikka voivat löytyä sivustolta. Käyttäjän kuvan vierestä löytyy huonolla suomella kirjoitettu ilmoitusteksti, kuten "Tänään haluan tavata miehen kanssa 30-40".

– Huoli käyttäjille on herännyt siinä vaiheessa, kun muut seuranhakijat ovat ottaneet heihin yhteyttä, Manninen sanoo.

Mannisen mukaan deitti-ilmoituksen voi poistaa Badoon sivujen kautta.

Facebook-profiili ei ole pikkujuttu

Jos lapseen otetaan yhteyttä nettisivuston kautta on tilanne toinen.

– Viestin lähettäminen ja kaikenlainen ehdottelu täyttää lapsen seksuaalisen hyväksikäytön tai sen yrittämisen, Manninen toteaa. Asiasta ja mahdollisista yhteydenotoista kannattaa keskustella lapsen kanssa jo etukäteen, sillä Internetissä pedofiilin on yllättävän helppo saada alaikäinen koukkuunsa.

Manninen perääkin vanhempien vastuuta lasten Facebook-profiilien ja nettikäyttäytymisen suhteen, sillä Suomessa keskustellaan hänen mukaansa perheiden sisällä liian vähän Internetin vaaroista.

– Jos haluaa olla lapselleen hyvä isä tai äiti, käy hänen kanssaan läpi, kuinka vaarallinen sosiaalinen media voi olla. Esimerkiksi linkkien suhteen on oltava varovainen, sillä siten voi vahingossa ladata vaikkapa jonkinlaisen haittaohjelman koneelleen.

Badoon Facebook-sivujen kautta voi tarkistaa, kuinka moni omista Facebook-kavereista on lisätty sovelluksen käyttäjiksi tai löytyvätkö omat tiedot sen uumenista.

Kuvat: Shutterstock

Hannele Järvelä/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja