Ei vessoja, suihkua tai lääkkeitä – Venäjän seulontaleirille joutuneen tytär kertoo CNN:lle järkyttävistä oloista

Nataliian aviomies soti venäläisiä vastaan Azovstalissa viikkokausia – tämä hänen kohtalostaan tiedetään 4:23
Nataliian aviomies soti venäläisiä vastaan Azovstalissa viikkokausia – tämä hänen kohtalostaan tiedetään.

Venäjän valtaamille alueille Ukrainassa on perustettu eräänlaisia seulontaleirejä. Leireillä etsitään ihmisiä, joista voisi olla Venäjälle vaaraa. Yhdysvaltalaiselle CNN:lle annettujen tietojen mukaan osa leireille joutuneista ihmisistä on kadonnut.

Kaikki CNN:lle asiasta kertoneet henkilöt sanovat, että seulonnoissa käytetään uhkailua ja nöyryyttämistä.

Seulonnoissa etsitään uhkia

Seulonnoissa pyritään tunnistamaan yksilöt, joista voisi mahdollisesti olla Venäjälle vaaraa. Tällaisia ovat esimerkiksi sotilaat, asepalveluksen suorittaneet, toimittajat, ukrainalaiset virkamiehet ja poliisit. Ihmisiä on kadonnut ja viety Venäjälle.

Ammatti tai sotilaskoulutus ei ole ainoa vaara pakeneville ukrainalaisille. Isänmaalliset valokuvat, epämieluisat yhteystiedot puhelimessa tai päivitys sosiaalisessa mediassa riittävät raskauttavaksi todisteeksi. 

Ilman todistusta ei saa paeta

Seulontaleireille lähetetyt ihmiset eivät saa liikkua vapaasti ulkona tai paeta sotaa muualle Ukrainaan ilman todistusta seulonnasta.

Pakeneminen ilman seulontaa on pyritty estämään teille pystytetyillä tarkastuspisteillä. Seulontaleireihin liittyvät epävarmuudet tekevät pakenemisesta entistä pelottavampaa, CNN kertoo.

Ukrainalaiset sosiaalisen median sivustot ovat CNN:n mukaan täynnä seulontaprosessia koskevia kysymyksiä. 

Leireille on viety kymmeniätuhansia ihmisiä

CNN kertoo, että Ukrainan ihmisoikeusasiamiehen Ljudmila Denisovan mukaan venäläiset ovat perustaneet seulontakeskuksia jokaiseen miehittämäänsä kaupunkiin ja niissä on tutkittu jo yli 37 000 ihmistä. 

Huhtikuussa ukrainalainen uutistoimisto Interfax-Ukraine tiedotti, että Mariupolin läheisillä leireillä olisi vähintään 20 000 ukrainalaista. 

Yksi tällainen seulontaleiri on perustettu seperatistien hallussa olevaan Bezimennen kylään. Bezimenne sijaitsee Donetskin alueella, lähellä Mariupolia. 

Venäjän puolustusministeriö on julkaissut videon, jossa Bezimennen leirille tuodaan busseilla siviilejä. Leireillä olevien läheiset kuvailivat CNN:lle leirin olosuhteiden olleen "kammottavat." Denisovan mukaan Donetskissa on lisäksi ainakin neljä muuta vastaavanlaista leiriä.

Sairastuneille ei anneta lääkkeitä

Ukrainalainen Karina on yksi CNN:lle haastattelun antaneista. Karina sanoo, että hänen isänsä on Bezimennen leirillä. Isän kertomuksen mukaan leirillä olevista ihmisistä onnekkaimmat nukkuvat patjoilla, vähemmän onnekkaat tuoleilla ja loput lattialla.

Karinan isän kertoman mukaan kylmällä lattialla nukkuneet ihmiset ovat sairastuneet, mutta heille ei anneta lääkkeitä. Ruokana on vetistä keittoa, he eivät saa peseytyä eikä leirillä ole vessoja. Pois pääsystä ei ole tietoa.

Lue myös:

    Uusimmat