CNN: Asetus liikekannallepanosta on laajempi kuin Putin puheessaan väitti

8:37
Millaisia Venäjän sisäisiä riskejä liikekannallepanoon liittyy, miksi Putin toimii näin?

Venäjän presidentti Vladimir Putinin allekirjoittama asetus "osittaisesta" liikekannallepanosta vaikuttaa olevan laajempi kuin hän antoi puheessaan ymmärtää.

Putin painotti puheessaan, kuinka liikekannallepano koskettaa vain reserviläisiä ja ensisijaisesti heitä, joilla on aiempaa sotilaskokemusta tai erikoistaitoja.

Myös puolustusministeri Sergei Shoigu sanoi, ettei asetus koske esimerkiksi yliopisto-opiskelijoita eikä tule koskemaankaan jatkossa. Venäjällä voi välttää asepalveluksen opiskelulla yliopistossa, kuten monet ovat tehneet.

CNN:n mukaan asetuksen ensimmäisessä kappaleessa puhutaan "osittaisesta liikekannallepanosta". Siinä ei kuitenkaan mainita, että asetus koskisi pelkästään reserviläisiä tai sotakokemusta omaavia.

Siinä ei tarkenneta yhtä tarkasti kuin presidentin puheessa, keitä asetus koskee, CNN raportoi. Sen sijaan asetuksessa lukee, että ainoita poissulkevia syitä ovat ikä, sairaus tai vankeustuomio.

Toisessa kappaleessa kirjoitetaan seuraavanlaisesti: "Kutsutaan Venäjän federaation kansalaiset asepalvelukseen mobilisoimalla heidät Venäjän federaation asevoimiin. Venäjän federaation kansalaiset, jotka on kutsuttu asepalvelukseen liikekannallepanon yhteydessä, ovat sotilaita, jotka suorittavat asepalvelusta Venäjän federaation asevoimissa sopimuksen perusteella."

Katso videolta: Näin Putin ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta: "Värvätyt saavat pakollisen lisäkoulutuksen"

0:47

Venäläinen poliitikan tutkija Ekaterina Schulmann sanoi Telegramissa, ettei asetuksessa ole määritelty, mitä ”osittainen” tarkoittaa, CNN kertoo. Myöskään muita rajoituksia ei mainita.

– Tämän tekstin mukaan kuka vain, joka ei ole vapautettu armeijateollisuudessa työskentelyn vuoksi, voidaan kutsua palvelukseen, Schulmann sanoi.

Myös venäläinen ihmisoikeusjuristi Pael Chikov sanoi Telegramissa CNN:n mukaan, että liikekannallepano on kirjattu asetukseen hyvin lavein termein.

– Presidentti jättää sen puolustusministeriön käsiin. Eli tosiasiassa Venäjän puolustusministeriö voi päättää keitä, mistä ja kuinka paljon he lähettävät sotaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja