Mainos

Chilen maanjäristys ei ollut yllätys

Tutkijat ovat odottaneet jo kauan Chilessä tänään aamulla Suomen aikaa sattunutta voimakasta maanjäristystä.

- Tämä oli tavallaan tiedossa, ei tämä ollut hirveän suuri yllätys. Viime vuonna chileläiset ja ranskalaiset julkaisivat artikkelin, jossa todettiin, että juuri tämä Constitucioinin ja Conceptionin välinen rantakaistale on alue, jossa suuria maanjäristyksiä ei ole tapahtunut 170:een vuoteen. Laatat liikkuu tällä alueella 70 mm vuodessa. Tämä tarkoittaa sitä, että tässä 170:ssä vuodessa on kumuloitunut tällainen 10 metrin siirtymää vastaava jännitystila. Tämä ei siinä mielessä ollut ihan täysin yllätys, kertoo Suomen seismologian instituutin johtaja Pekka Heikkinen.

- Tämän aamun maanjäristyksen keskuksesta pohjoiseen oli vuonna 1985 suuri järistys, jossa jännitys tavallaan purkautui. 1960 oli historian kaikkien aikojen suurin maanjäristys tästä paikasta etelään, 9,5 Richterin asteikolla. Tähän väliin on jäänyt aukko, jota on tutkittu ja todettu, että tällainen riski on olemassa, Heikkinen jatkaa.

Järistys parikymmentä kertaa Haitia voimakkaampi

Suomen seismologian instituutin johtajan Pekka Heikkisen mukaan Chilen aamuinen maanjäristys oli harvinainen.

- Tällaisia järistyksiähän ei tule edes vuosittain, sanotaan, että kerran tai kaksi kymmenessä vuodessa. Ja täytyy muistaa, järistys oli parikymmentä kertaa voimakkaampi kuin esimerkiksi Haitin maanjäristys.

Jälkijäristykset voivat olla myös voimakkaita, paljonkin yli 7, jopa lähellä kahdeksaa Richterin asteikolla.

- Ne voivat olla tuhoisia joissakin paikoissa, etenkin siellä, missä järistys on jo vaurioittanut rakennuksia. Jos jälkijäristys sattuu asutuskeskuksen kohdalle, niin toki se voi tuottaa hyvinkin paljon vaurioita. Täytyy muistaa, että Haitin järistys oli vain seitsemän Richterin asteikon nurkilla. Siinä mielessä täytyy varautua erityisesti niillä alueilla, joilla tämä iso järistys on tuottanut rakennusvaurioita.

Aamulla Tyynellämerellä 55 kilometrin syvyydessä noin 90 kilometriä Chilen Concepcionin kaupungista koilliseen sattunut maanjäristys oli voimakkuudeltaan 8,8 Richterin asteikolla mitattuna ja se tapahtui.

Haitia tammikuussa laajalti tuhonnut maanjäristys oli voimakkuudeltaan noin 7 Richterin asteikolla. Vuoden 2004 tapaninpäivän tuhoisan tsunamin laukaissut järistys oli voimakkuudeltaan 9,15 Richterin asteikolla mitattuna.

(MTV3)

Katso Seismologian instituutin johtajan Pekka Heikkisen puhelinhaastattelu (Seitsemän uutiset 27.2.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.