Mainos

Casablancan iskujen selvitys etenee

Marokko uskoo toissa yön pomminräjäyttäjien olevan maan ääri-islamilaisia.

Marokko uskoo saavansa pian selville Casablancan toissaöisten pommien räjäyttäjät. Marokon viranomaiset kertovat, että iskujen tekijät olivat kaikki marokkolaisia. He olivat palanneet kotimaahansa ulkomailta vähän aikaa sitten.

Casablancan pommi-iskut toteutti neljäntoista ihmisen "solu", sanoo Marokon sisäministeri Mustafa Sahel.
Sahel arvioi marokkolaisen televisiokanava 2M:n lähetyksessä eilen, että iskujen tekijät olivat jakautuneet viiteen ryhmään.

Sisäministeri sanoo, että vain yksi ryhmän jäsenistä onnistuttiin pidättämään, loput kolmetoista menehtyivät iskuissa. Hänen mukaansa heistä kuusi on jo tunnistettu varmasti. Hän myös kiitti iskujen jälkeen käynnistettyjen tutkimusten edistymistä.

Nimettömänä pysytellyt hallituslähde puolestaan kertoi, että Marokon poliisi on pidättänyt kaikkiaan 33 ääri-islamilaista iskuista epäiltyinä.

Lehti: Terroristeilla kansainvälisiä yhteyksiä

Amerikkalaislehden mukaan Marokon iskun tehneillä terroristeilla on kansainvälisiä yhteyksiä.

Marokon tiedotusministeri Nabil Ben Abdallah sanoi kuitenkin New York Times -lehdessä, että terroristien yhteyksistä al Qaida -järjestöön ei voida vielä sanoa mitään.

Tiedotusministerin mukaan helmikuussa arabitelevision saamalla nauhalla Osama bin Ladeniksi esittäytyvä henkilö sanoo, että Marokko on yksi islamin uskosta luopuneista valtioista.

Kuolleita ainakin 41

Casablancassa sattuneissa viidessä räjähdyksessä on kuollut ainakin 41 ihmistä. Loukkaantuneiden määräksi on arvioitu 100 ihmistä. Liki kaikki kuolonuhrit ovat marokkolaisia, mutta heidän joukossaan kerrotaan olevan kuusi eteläeurooppalaista.

Uutistoimisto AFP:n mukaan kaupungissa olisi kuultu ainakin seitsemän räjähdystä, joista ainakin kolme olisi ollut autopommeja. Pommit räjähtivät lähellä Espanjan kulttuurikeskusta, juutalaisyhteisöä, Belgian konsulaattia ja kansainvälistä hotellia.

Suomen ulkoministeriöstä kerrotaan, että pommien lähellä ei uskota olleen yhtään pohjoismaalaista.

Yhdysvallat pitää mahdollisena, että Marokon pommi-iskujen takana olisi al-Qaida-terroristijärjestö. Al-Qaida-verkostoa on syytetty myös Saudi-Arabian maanantaisista itsemurhaiskuista.

Maailman johtajat tuomitsivat iskut


Maailman johtajat ovat tuominneet Marokon pommi-iskut.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush on tarjonnut Marokolle apua Casablancan-iskujen tekijöiden jäljittämisessä.

Saksan ulkoministeri Joschka Fischer puolestaan tuomitsi teon ja hänen mukaansa vastuulliset tulee löytää ja tuomita. Fischer myös muistutti, että kansainvälisen yhteisön tulee taistella herkeämättä kansainvälistä terrorismia vastaan.

Ranskan presidentti Jacques Chirac esitti marokkolaisille surunvalittelunsa tapahtuneen johdosta.


(MTV3-AFP-Reuters-STT)

(Kymmenen uutiset 17.05.2003)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.