Casablanca rakkauselokuvien ykkönen

Elokuva Casablanca on valittu kaikkien aikojen viehkeimmäksi amerikkalaiseksi filmiromanssiksi.

Yhdysvaltain elokuvainstituutti on valinnut elokuvan Casablanca kaikkien aikojen viehkeimmäksi amerikkalaiseksi filmiromanssiksi.

Vuonna 1942 kuvatun, Humphrey Bogartin ja Ingrid Bergmanin tähdittämän Casablancan jälkeen kakkoseksi rakkaustarinoiden mittelössä nousi Tuulen viemää vuodelta 1939. Kolmanneksi instituutin valitsemat elokuvantekijät äänestivät vuodesta 1961 katsojia liikuttaneen musikaalin West Side Story.

Viiden suosituimman romanttisen elokuvan joukkoon ei kiilannut yhtään tuotosta viimeisten 40 vuoden ajalta. Saavuttamattoman rakkauden vetovoimasta kielii se, että seitsemässä kymmenen kärkeen sijoittuneesta elokuvasta rakastavaiset eivät saa lopulta toisiaan.

Sadasta paremmuusjärjestykseen asetetusta elokuvasta elokuvainstituutti on poiminut kaikkiaan 187 riitaa ja 260 suutelukohtausta. Uudemmista lemmen klassikoista Pretty Woman rankattiin sijalle 21 ja Titanic sijalle 37.

Aikaisemmin Yhdysvaltain elokuvainstituutti on nimennyt Amerikan valkokangashistorian sata parasta elokuvaa, filmitähteä, komediaa ja jännäriä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat