Buumi jatkuu: Jo yli kymmenen uutta yritystä listautumassa Helsingin pörssiin tänä vuonna – näin ne poikkeavat viime vuoden tulijoista

Viime vuosi toi ennätysmäärän uusia listautujia Helsingin pörssiin 1:59
Viime vuosi toi ennätysmäärän uusia listautujia Helsingin pörssiin.

Helsingin pörssin kello soi viime vuonna ennätykselliset 29 kertaa uuden pörssitulokkaan kunniaksi. Edellinen ennätys on yli 20 vuoden takaa, vuodelta 1999.

Ennätyksen rikkoutuminen yllätti Helsingin pörssin toimitusjohtaja Henrik Husmanin. Hänen mukaansa listautumisbuumi saa jatkoa tänä vuonna.

– Alkuvuoden osalta ainakin näyttää siltä, että listautumiset jatkuvat vauhdikkaasti. Yli kymmenen yhtiötä näyttäisi listautuvan ennen juhannusta.

Husmanin mukaan suurin ero tämän ja viime vuoden listautujissa on siinä, että viime vuonna suurin osa oli alkuvaiheen kasvuyrityksiä ja tänä vuonna vuorossa on enemmän suurempia päämarkkinoille tulevia yhtiöitä.

Pörssin päälistalle nousi viime vuonna kuusi uutta yhtiötä ja kasvuyritysten First North -markkinapaikalle 23 yhtiötä.

Rahoitusta kasvulle haki myös viime vuoden viimeinen listautuja, taloushallinnon yritys Administer.

– Meillä oli tavoitteena saada 14 miljoonaa euroa ja se saatiin kasaan. Kaikki tuli uusilta hienoilta sijoittajilta, jotka meillä on nyt kasassa. Se tullaan käyttämään erilaisiin kasvuhankkeisiin, tuotekehitykseen, yrityskauppoihin sekä toiminnan kehittämiseen ja laajentamiseen, Administerin toimitusjohtaja Peter Aho sanoo.

Vihreä siirtymä vauhdittajana

Listautumisintoa selittävät Henrik Husmanin mukaan niin hyvä vire taloudessa kuin pörssin markkinakehityksessä.

– Olemme saaneet Suomessa jalkautettua kasvuyhtiöille suunnatun First North -markkinan, joka on hyvin tunnettu sijoittajien ja yritysten joukossa. Lisäksi yleinen talousnäkymä ja vihreä siirtymä ovat vauhdittaneet listautumisia. 

Viime vuonna listautujia löytyi eri toimialoilta.

– Ihan laidasta laitaan, mutta kohtuullisen paljon on kestävän kehityksen tukemiseen ja vihreään siirtymään liittyviä yrityksiä. Myös informaatioteknologia ja terveysalan yritykset ovat pitäneet pintansa listautujissa, Husman tiivistää. 

Kiinnostusta myös maailmalta

Helsingin pörssin listautujat ovat kiinnostaneet sankoin joukoin sijoittajia.

– Listautumisessa tarvitaan yhtiö, joka haluaa listautua ja sijoittajia, jotka haluavat kasvua rahoittaa. Nyt molempia on ollut sankoin joukoin tarjolla.

– Kymmeniätuhansia suomalaisia piensijoittajia on lähtenyt mukaan pientenkin listautumisten anteihin. Lisäksi laajempi instituutiosijoittajien kiinnostus on ollut hyvällä tasolla ja maailmalta on ollut kysyntää Helsingin pörssin listautumisten suuntaan, Husman iloitsee.

Viime vuonna tehdyt listautumiset ovat tuottaneet keskimäärin yleistä markkinaa paremmin.

Lue myös:

    Uusimmat