Mainos

Bush antoi tukensa Ukrainan ja Georgian Nato-jäsenyydelle

Yhdysvaltojen presidentti George W. Bush on vakuuttanut tukeaan Ukrainan ja Georgian Nato-jäsenyydelle. Samalla Venäjä varoitti jälleen Ukrainaa, että sen liittyminen sotilasliittoon vaarantaisi maiden väliset suhteet.

Huomenna Bukarestissa alkavaan Nato-huippukokoukseen matkalla oleva Bush tapasi Ukrainan presidentin Viktor Jushtshenkon Kiovassa.

- Ukrainan jäsenyyspyrkimysten edistäminen on kaikkien liiton jäsenmaiden etu. Ukraina on osoittanut sitoutuneensa demokratiaan ja vapaisiin markkinoihin, Bush lausui.

Bush korosti, ettei Venäjän tarvitse pelätä Naton laajentumista. Presidentti muistutti Venäjää myös siitä, ettei maalla ole oikeutta yrittää estää entisten neuvostotasavaltojen liittymistä Natoon.

Myös Ranska ja Saksa vastustavat

Venäjä on uhannut maalittaa ohjuksiaan ukrainalaisia kohteita vastaan, jos Ukrainan maaperälle tulee länsimaisia tukikohtia. Tänään Venäjä varoitti, että Naton laajenemisella Ukrainaan tai Georgiaan olisi vaikutuksia myös yleiseurooppalaiseen turvallisuustilanteeseen.

- Ukrainan hyväksyminen Natoon johtaisi syvään kriisiin Venäjän ja Ukrainan suhteissa, Venäjän apulaisulkoministeri Grigori Karasin sanoi venäläisten uutistoimistojen mukaan.

Naton suurista jäsenmaista Saksa ja Ranska vastustavat Ukrainan ja Georgian jäsenyyspyrkimysten virallista tunnustamista Bukarestin huippukokouksessa.

- Vastustamme Ukrainan ja Georgian jäsenyyttä, koska meidän mielestämme se ei ole hyvä ratkaisu Euroopan sisäisten tai Euroopan ja Venäjän välisten voimasuhteiden kannalta -- haluamme avata tästä vuoropuhelun Venäjän kanssa, Ranskan pääministeri Francois Fillon sanoi.

Nato-vastaiset mielenosoitukset jatkuivat

Presidentti Jushtshenko sanoi olevansa edelleen varma, että Ukrainan jäsenyys etenee Bukarestissa. Jushtshenkon mukaan Nato-jäsenyys on ainoa keino taata Ukrainan riippumattomuus tulevaisuudessa.

- En näe maallemme mitään muuta tietä eteenpäin, Jushtshenko sanoi.

Bushin vierailua ja maan Nato-jäsenyyttä vastustavat mielenosoitukset jatkuivat Ukrainassa jo toista päivää. Tuoreen mielipidekyselyn mukaan ukrainalaisista vain 30 prosenttia kannattaa liittymistä sotilasliittoon.

Kädenvääntö Naton roolista Itä-Euroopassa jatkuu viikonloppuna, jolloin Bush tapaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin tämän loma-asunnolla Sotshissa Mustanmeren rannalla. Keskustelujen asialistalla ovat myös Yhdysvaltain suunnitelmat sijoittaa ohjuspuolustusjärjestelmänsä osia Puolaan ja Tshekkiin.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.