Brittitilan suu- ja sorkkatauti peräisin lähilaboratoriosta?

Laboratoriot yhdistettiin tautitapaukseen kun kävi ilmi, että nyt löydetty suu- ja sorkkatautivirus oli samaa kantaa, jonka brittitutkijat eristivät liki 40 vuotta sitten. Viruskantoja on käytetty tutkimustyössä.

Britanniassa toimivat tutkimuslaboratoriot ovat joutuneet epäilyksenalaisiksi äskettäin paljastuneessa suu- ja sorkkatautitapauksessa.

Viranomaiset kertoivat tänään selvittävänsä tautitilan lähellä toimivien kahden laboratorion yhteyttä tautiin. Niistä toinen on valtion eläintutkimuslaitos ja toisen omistaa ranskalais-amerikkalainen lääkeyritys. Britanniassa on nyt huolestuttu laboratorioiden turvallisuudesta.

Kaksi laboratoriota on eritetty Britanniassa 5.8.2007

- On tärkeä huomata, että tämä on lupaava johtolanka, mutta emme tiedä mitään vielä varmaksi. Siksi on erittäin tärkeää, että ihmiset pysyvät jatkossakin valppaina, muistutti ympäristöministeri Hilary Benn.

Laboratoriot yhdistettiin tautitapaukseen kun kävi ilmi, että Guildfordin lähistöllä sijaitsevalta pientilalta löydetty suu- ja sorkkatautivirus oli samaa kantaa, jonka brittitutkijat eristivät liki 40 vuotta sitten. Viruskantoja on käytetty laboratorioissa tutkimustyössä sekä rokotteiden kehittämisessä.

Valtion laboratorio ilmoitti, ettei sen turvallisuudessa ole havaittu puutteita, eivätkä sen tutkijat ole lähiaikoina edes käsitelleet kyseistä kantaa. Todennäköisempänä tautilähteenä pidetäänkin ranskalaisen Sanofi-Avensiksen ja amerikkalaisen Merck & Co:n omistaman Merial Animal Health -yhtiön laboratoriota.

Tarkastukset käynnissä

Laboratoriot eristettiin tänään, ja niiden tutkinta aloitettiin välittömästi. Pääministeri Gordon Brownin mukaan tarkastukset saadaan päätökseen kahden päivän kuluessa.

Merial-yhtiö kertoo noudattavansa tiukimpia kansainvälisiä laatu- ja turvallisuusstandardeja. Yhtiö kuitenkin päätti keskeyttää rokotteiden tuotannon toistaiseksi varotoimena.

- Yhtiömme tekee yhteistyötä hallituksen kanssa taudin lähteen selvittämiseksi ja tukee maatalousministeriötä taudin saamiseksi mahdollisimman nopeasti kuriin, sanoi Merialin johtaja David Biland.

Tiedot laboratorioiden osuudesta suu- ja sorkkatautitapaukseen aiheuttivat Britanniassa huolta, mutta myös helpotusta, sillä tauti voi olla nyt helpommin rajattavissa.

- On todennäköistä, että virus ei ole niin ikävää lajia, jos tiedämme tarkkaan, mistä se on peräisin ja jos se vielä on rokotteiden valmistuksessa käytettyä kantaa, kommentoi mikrobiologi Hugh Pennington BBC:lle.

Suuri kysymys kuuluu kuitenkin, miten vaarallinen virus voi päästä livahtamaan karkuteille tarkkaan valvotusta tutkimuslaitoksesta. Mahdollisena pidetään sitä, että se on päässyt pakoon ilmastoinnin välityksellä tai että se on kulkeutunut ulos työntekijöiden vaatteissa tai kengissä.

Suu- ja sorkkatautitapaus todettiin perjantaina. EU-komissio on kieltänyt eläinten viennin Britanniasta sekä lisäksi liha- ja maitotuotteiden viennin tautialueelta. Myös monet unionin ulkopuoliset maat ovat asettaneet rajoituksia brittituotteille.

Britannian maanviljelijät tyrmistyneitä suu- ja sorkkataudista

Britannian suu- ja sorkkatautitapaus on uusin isku maan horjuvalle maataloudelle ja monien vaikeuksien piinaamille viljelijöille.

Monet tilalliset ovat ehtineet nipin napin selvitä vuoden 2001 tautiepidemian aiheuttamista vahingoista, ja saman toistuminen olisi useimmille jo liikaa. Eikä brittimaataloudella muutenkaan pyyhi erityisen hyvin.

Tuottajahinnat ovat olleet laskussa jo pitkän aikaa kiristyvän ulkomaisen kilpailun seurauksena. Lisäksi maata koetelleet tulvat ovat tuhonneet satoja ja vähentäneet maatilamatkailua. Eikä unohtaa sovi 1990-luvulla riehuneen BSE-epidemiankaan kustannuksia.

Maataloustuottajien liitto ilmaisikin tyrmistyksensä siitä, että tuorein suu- ja sorkkatautitapaus voisi olla peräisin tutkimuslaboratoriosta.

- Kotieläinkasvattajat ympäri maata ovat vihoissaan ja hämmästyneitä ajatellessaan, miten eläinten terveyteen keskittynyt laitos voi päästää tällaisen kauhistuttavan viruksen leviämään karjan keskuuteen, liitto totesi lausunnossaan.

Liitto huomautti myös, että riippumatta taudin alkuperästä viljelijöille on maksettava hyvityksiä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat