Brittiministeri ehdottaa uutta kansanäänestystä EU-eron ehdoista

Britannian terveysministeri Jeremy Hunt on nostanut esiin mahdollisuuden uudesta kansanäänestyksestä, jossa päätettäisiin Britannian EU-eron ehdoista.

Hunt kirjoittaa Telegraph-lehdessä, että Britannian ei tule kiirehtiä eroilmoitustaan EU:lle, vaan erosopimuksesta tulee neuvotella ensin. Tämän jälkeen kansa saisi päättää erosopimuksen ehdoista joko kansanäänestyksellä tai vaikuttamalla konservatiivipuolueen ohjelmaan uusissa parlamenttivaaleissa.

Hunt odottaa EU:n tarjoavan briteille "Norja plus" -mallista sopimusta. Norja ei kuulu EU:hun, mutta se on Eta-alueen jäsen ja noudattaa suurilta osin EU-lainsäädäntöä. Huntin mukaan sopimuksen avainkohtia olisivat Britannian rajoittamaton pääsy EU:n sisämarkkinoille, mutta myös "järkevä kompromissi" vapaan liikkuvuuden sääntöjen suhteen. Huntin mukaan EU-eropäätöksestä eli brexitistä tulee pitää kiinni.

Hunt on ilmoittanut harkitsevansa ehdokkuutta konservatiivipuolueen johtajaksi. Nykyinen puheenjohtaja pääministeri David Cameron jättää paikkansa syksyllä.

Lue myös:

    Uusimmat