Mainos

Britannian pääministeri paljasti brexit-linjansa – "Jätämme EU:n, mutta emme Eurooppaa"

2:03

Britannian pääministeri Theresa May piti iltapäivällä odotetun puheensa maan brexit-linjasta. Etukäteen osattiin odottaa kovaa linjaa. Ennuste osoittautui oikeaksi. May kuitenkin korosti puheessaan, että brexit ei tarkoita Britannian kääntymistä sisäänpäin.

Mayn mukaan Britannia vetäytyy EU-tuomioistuimesta. Brexit tarkoittaa Mayn mielestä sitä, että Britannian pitää saada lainsäätäminen kokonaan omiin käsiinsä.

– Jätämme EU:n, mutta emme jätä Eurooppaa, hän kuitenkin sanoi.

– Tehtäväni on saada Britannialle paras mahdollinen sopimus.

May haluaa vahvistaa kauppaa maailmanlaajuisesti ja etsiä uusia kumppaneita. Hän korostaa, että brexitin myötä Britannia neuvottelee omat vapaakauppasopimuksensa. May huomauttaa, että Euroopassa on lähimmät kauppakumppanit. 

– Tämä ei kuitenkaan voi tarkoittaa jäsenyyttä yksittäisillä markkinoilla.

Mayn mukaan sen sijaan etsitään parasta mahdollista pääsyä markkinoille laajasti. Mayn mukaan tähän sopimukseen voidaan ottaa vain joitakin elementtejä nykyisestä sisämarkkinasopimuksesta.

Lisäksi Britannia haluaa solmia uuden tulliunionisopimuksen. May sanoo suhtautuvansa avoimin mielin siihen, miten tulliliitto saavutetaan. Hän kertoi haluavansa poistaa kaupalta niin paljon esteitä kuin mahdollista.

May teki selväksi, että mitään EU-jäsenyyden rippeitä ei jätetä voimaan. Mayn mukaan nyt etsitään uudenlaista kumppanuutta EU:n kanssa.

May lupasi, että lopullisesta brexit-sopimuksesta äänestetään parlamentissa. Mayn odotetaan aloittavan maaliskuun loppuun mennessä alustavasti kahden vuoden neuvottelut EU:n kanssa brexit-ehtojen määrittelemiseksi.

May varoittaa, että muiden EU-jäsenmaiden ei tulisi ryhtyä kostotoimiin eroneuvotteluissa. Mayn mukaan se vahingoittaisi vain EU-maita itseään ja Britannia on mieluummin ilman sopimusta kuin ottaa huonon sopimuksen. May ennakoi, että eroneuvottelut vaativat kompromisseja sekä mielikuvitusta ja on selvää, että kaikista asioista ei voida olla yhtä mieltä.

Mayn mukaan brexit tarkoittaa myös sitä, että Britannia kontrolloi maahan tulevien ihmisten määrää.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.