Britannian ex-pääministerin perhe pyysi anteeksi menneisyyttään orjanomistajina – Karibian maat vaativat yli 1000 miljardin korvauksia

Gladstonen jälkeläiset kehottivat Britanniaa myös keskustelemaan Karibian maille myönnettävistä korvauksista.

Britannian entisen pääministerin William Gladstonen jälkeläiset pyysivät perjantaina anteeksi perheensä orjanomistajuutta Etelä-Amerikan Guyanassa.

– Orjuus oli rikos ihmisyyttä vastaan, ja sen vahingolliset vaikutukset tuntuvat edelleen kaikkialla maailmassa, Charles Gladstone, William Gladstonen lapsenlapsenlapsi, sanoi Guyanan yliopiston kansainvälisen siirtolaisuuden ja diasporan tutkimuskeskuksen avajaisissa.

– Syvällä häpeällä ja katumuksella tunnustamme esi-isämme osallisuuden tähän rikokseen ja pyydämme vilpittömästi anteeksi Guyanan orjuutettujen ihmisten jälkeläisiltä, hän jatkoi.

– Kehotamme myös muita orjuudesta hyötyneiden jälkeläisiä avaamaan keskusteluja esi-isiensä rikoksista ja siitä, mitä he voisivat tehdä paremman tulevaisuuden rakentamiseksi.

Useat luentosalissa läsnä olleet orjien jälkeläiset protestoivat anteeksipyyntöä ja sanoivat, ettei sitä hyväksytä.

Mielenosoittajien joukossa ollut aktivisti Nicole Cole sanoi, että anteeksipyyntö oli riittämätön.

– Mikään anteeksipyyntö ei voi riittää, mutta se on askel kohti sen tunnustamista, että rikos on tehty ja ihmisten elämät kärsivät siitä, hän sanoi AFP:lle.

William Gladstone toimi Britannian pääministerinä 1800-luvun lopussa. Entisen pääministerin isä John Gladstone oli yksi suurimmista orjanomistajista Britannian siirtomaina olleilla Karibian alueilla. Hänen uskotaan myös omistaneen kaksi laivaa, jotka orjuuden poistamisen jälkeen vuonna 1834 kuljettivat tuhansia aasialaisia muun muassa ​​Intiasta pakkotyöhön.

Karibian maat haluavat korvauksia

Charles Gladstone ja viisi muuta perheenjäsentä lupasivat tukea Guyanassa uuden yliopiston laitoksen työtä. Lisäksi Gladstonen jälkeläiset kehottivat Britanniaa keskustelemaan Karibian maille myönnettävistä korvauksista.

Karibian 15 maan yhteisö Caricom vaatii Britannialta muun muassa vilpitöntä muodollista anteeksipyyntöä ja siirtomaa-ajan velkojen perumista. Caricom pyrkii myös luomaan kehitysohjelmaa, joka rahoittaisi esimerkiksi orjuudesta kertovia museoita sen jäsenvaltioissa. Caricomin mukaan tutkimukset osoittavat, että britit ovat velkaa Guyanassa olevien afrikkalaisten jälkeläisille yli 1,2 biljoonaa, eli 1200 miljardia dollaria.

Charles Gladstone sanoi uutistoimisto AFP:lle, että vaikka hän ei voinut kommentoida rahamäärää, Britannian ja Euroopan maiden hallitukset saattavat olla summasta peloissaan.

Lue myös:

    Uusimmat