Mainos

Britannia antaa tuen Norsunluurannikon Gbagbon väkivaltaiselle syrjäyttämiselle

Iso-Britannia lupautuu taustavoimaksi, jos Länsi-Afrikan maat aikovat syrjäyttää vallasta kiinnipitävän Norsunluurannikon entisen presidentin Laurent Gbagbon vallasta. Britannian ulkoministeri William Hague kertoi tänään, ettei tuki kuitenkaan tarkoita joukkojen lähettämistä.

Maailman johtajat ja YK ovat painostaneet voimakkaasti Gbagboa luopumaan vallasta marraskuussa presidentinvaalit voittaneen Alassane Ouattaran hyväksi.

- Hänen ei pitäisi aliarvioida kansainvälisen yhteisön näkemystä siitä, että kansalaisten tahdon täytyy näkyä vallan demokraattisena vaihtumisena, Hague sanoi BBC:n radiohaastattelussa.

Länsi-Afrikan talousyhteisö ECOWAS on uhannut käyttää voimaa Gbagbon syrjäyttämiseen, jos hän ei lähde vapaaehtoisesti.

Uhkana uusi sisällissota

Norsunluurannikko on vaalisekaannuksen jäljiltä ollut lähes sisällissodan partaalla. Maan kaduilla on ollut jo vakavia konflikteja ja tiistaina koettiin myös hyökkäys YK-joukkoja kohtaan. Tänään maan entinen siirtomaaisäntä Ranska kehotti kansalaisiaan poistumaan maasta.

Vaalisekaannus alkoi, kun maan keskusvaalilautakunta julisti liberaalin oppositiojohtajan Alassane Ouattaran 28. marraskuuta pidettyjen presidentinvaalien voittajaksi. Gbagbon kannattajista koostuva perustuslakivaliokunta kuitenkin syytti keskusvaalilautakuntaa vaalivilpistä ja hylkäsi pohjoisessa ja ulkomailla annettuja ääniä, jolloin oli mahdollista julistaa Gbagbo voittajaksi.

Vaalien jälkeen YK julisti Ouattaran presidentinvaalien voittajaksi. Muun muassa EU ja Maailmanpankki ovat asettaneet taloudellisia pakotteita Norsunluurannikolle Gbagbon savustamiseksi vallasta.

Kolme Länsi-Afrikan maiden johtajaa aikoo vielä ensi viikolla yrittää painostaa Gbagboa luopumaan vallasta vapaaehtoisesti. Edelliset neuvottelut tiistai-iltana eivät tuottaneet tulosta.

(MTV3 - Reuters - Wikipedia)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.