Mainos

Brexit-ministeri: Lakiehdotus EU-erosta esitellään lähipäivinä

Britannian hallitus esittää lakiehdotuksensa maan EU-erosta muutaman päivän sisällä, sanoi EU-eroa valmisteleva ministeri David Davis tiedotustilaisuudessaan.

Davis lisäsi, että suoraviivainen laki auttaisi hallitusta etenemään nopeasti kohti varsinaista eroa.

Pääministeri Theresa May on sanonut aloittavansa prosessin viimeistään maaliskuun loppuun mennessä. Mayn kanslia totesi tänään lausunnossaan, että aikataulu pitää siitä huolimatta, että eroprosessin aloittaminen vaatii parlamentin hyväksynnän.

Britannian korkein oikeus päätti tänään äänin 8–3, että hallituksen pitää hakea parlamentin hyväksyntä aloittaakseen eroprosessin Euroopan unionista.

Guardianin mukaan hallituksen oikeusasiantuntijat ovat varoittaneet hallitusta antamasta liian suppeaa lakiehdotusta. Heidän mukaansa se poistaisi opposition liikkumavaran ja hallituksella voisi olla edessä valitusprosessien kierre.

Guardianin mukaan Mayn aikataululle ihanteellinen muotoilu olisi yksi rivi, jossa parlamentin jäsenten roolina olisi toimia kumileimasimena artikla 50:n käynnistämisessä.

Hallitus pettynyt oikeuden päätökseen

Korkein oikeus linjasi myös, ettei hallituksen tarvitse konsultoida aluehallintoja Skotlannissa, Walesissa ja Pohjois-Irlannissa.

– Britannian ministereillä ei ole lain mukaan velvollisuutta kuulla aluehallintoja, sanoi korkeimman oikeuden presidentti David Neuberger.

Konservatiivipuolueen edustaja Jeremy Wright sanoo Guardianissa hallituksen olevan pettynyt oikeuden päätökseen. Hän sanoi, että hallitus noudattaa oikeuden päätöstä.

Brittihallitus valitti aiemmin korkeimpaan oikeuteen, kun alempi tuomioistuin päätti, että parlamentin pitää hyväksyä ero. Hallituksen mukaan kansanäänestys ja pääministerin ilmoitus olisivat riittäneet.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.