Britannian ylähuone saattaa asettaa brexitille reunaehtoja

Britannian EU-eron käynnistävä lakiesitys siirtyi maanantaina karikkoisille vesille, kun parlamentin ylähuone aloitti sen käsittelyn. Ylähuone saattaa viivästyttää lain hyväksymistä tai asettaa brexit-prosessille ehtoja.

Ylähuoneessa on esitetty muutoksia esitykseen muun muassa Britanniassa asuvien EU-kansalaisten aseman turvaamiseksi ja linjauksia siitä, miten parlamentti äänestää lopullisesta neuvotteluratkaisusta.

Pääministeri Theresa May ei voi luottaa puoluekuriin ylähuoneessa, sillä konservatiiveilla on takanaan vain 252 yhteensä 800 paikasta.

Alahuone on jo antanut hyväksyntänsä brexitin käynnistämiselle selvin luvuin.

May kehotti ylähuonetta noudattamaan alahuoneen esimerkkiä ja hyväksymään lakiesityksen ilman muutoksia tai viivästyksiä.

– En halua nähdä kenenkään estävän Britannian kansan toivomusta jättää Euroopan unioni, May opasti.

Työväenpuolueen edustaja Angela Smith ei ollut pääministerin toiveelle suopea. Hän totesi, ettei ylähuoneen tule antaa hallituksella avointa valtakirjaa tai antaa periksi painostukselle. 

Voidaan palauttaa alahuoneeseen 

Keskustelu jatkuu kahden päivän ajan ja viimeinen käsittely on 7. maaliskuuta. Jos ylähuone päättää tehdä esitykseen muutoksia, pitää se palauttaa alahuoneen käsittelyyn.

Parlamenttitalon ulkopuolella muutama sata ihmistä osoitti mieltään EU-eroa vastaan.

– Ennen brexitiä en koskaan harkinnut palaamista, mutta nyt olen muuttanut mieltäni ja aion tehdä sen. Ei kannata jäädä maahan, jossa ei ole tervetullut, sanoi Britanniassa pitkään asunut espanjalainen Araceli Rodriguez.

Kun Britannia ilmoittaa EU:lle haluavansa jättää unionin, on eroneuvotteluille varattu kaksi vuotta aikaa. Hallitus olisi alun perin halunnut jättää eroilmoituksen ilman parlamentin käsittelyä, mutta joutui taipumaan lakiesityksen laatimiseen hävittyään oikeuskiistan korkeimmassa oikeudessa.  

Lue myös:

    Uusimmat