Bolshoi-teatteri ministeriön alaisuuteen

Venäjän teatteritaiteen lippulaiva, Moskovan Bolshoi-teatteri, on siirretty presidentin määräyksellä kulttuuriministeriön suoraan hallintaan. Samalla sen johto on erotettu.

Bolshoi-teatteri

Kulttuuriministeri Mihail Shvydkoi kertoi Izvestija-lehdelle antamassaan haastattelussa syyksi talon peruskorjauksen. -Teatterin taiteellinen johtaja Vladimir Vasiljev ei tullut toimeen peruskorjauksen johtamisessa, ministeri kertoi. Bolshoi-teatterin peruskorjaukset aloitettiin jo viisi vuotta sitten, mutta ne ovat olleet pitkään keskeytyksissä.

Moskovan keskustassa sijaitseva klassisen tyylin teatterirakennus valmistui vuonna 1856. Itse balettiteatteri perustettiin jo 1776. Toisen maailmansodan jälkeen rakennuksessa ei ole tehty peruskorjauksia ja siksi se alkoi olla vaarallinen sekä henkilökunnalle että yleisölle.

Hallintojohtaja ykköseksi

Uuden hallintokaavan mukaan teatteria alkaisi johtaa hallintojohtaja, jonka varamiehenä olisi taiteellinen johtaja. Tällainen malli on herättänyt ihmetystä ainakin joidenkin tanssijoiden keskuudessa. Hallintojohtajaksi on ministeri Shvydkoin mukaan kaavailtu pietarilaista Anatoli Iksanovia. Taiteellisen johtajan paikalle on useita tasavahvoja ehdokkaita. -Ei kukaan taiteilijoista ymmärrä tapahtunutta, sanoi baletin solisti Marija Volodina Izvestija-lehdelle. Hänen mielestään teatterin taiteellinen taso on noussut, mistä kertoo tämän vuoden menestys Espanjassa ja Amerikassa. Taiteilijat ovat täysin shokissa, Volodina sanoi.

Bolshoin uusi hallintomalli on jatkoa jo aikaisemmin tänä vuonna tapahtuneille hallintomuutoksille Venäjän kulttuurielämässä. Samalla tavalla elokuvatuotantoa varsin itsenäisesti johtanut Goskino alistettiin kulttuuriministeriölle.

Bolshoi-teatteri on kymmenen viime vuotta ollut juridisesti presidentin hallinnon alainen, mutta käytännössä hyvin itsenäinen. Presidentti Vladimir Putinin tarkoituksena on saattaa tärkeät kulttuurilaitokset suoraan ministeriön alaisuuteen. Silloin voidaan paremmin valvoa niiden varojen käyttöä, mutta myös taiteellista toimintaa.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat