Boko Haram kertoo kaupungin hävittämisen syyksi Koraanin sanan

Äärijärjestö Boko Haram kertoo tehneensä Nigerian Bagaan hyökkäyksen, josta sitä on aiemmin syytetty.   

Amnesty Internationalin mukaan kuun alussa maan koillisosassa tehdyssä iskussa olisi kuollut peräti 2000 siviiliä. Muut lähteet ovat puhuneet vähintään sadoista uhreista, ja viranomaisten mukaan käytännössä koko kaupunki tuhottiin.  

Boko Haramin johtaja Abubakar Shekau sanoo videopalvelu Youtubessa julkaistulla videolla, että järjestö tappoi ihmiset Bagassa Koraania mukaillen.  

– Tapoimme Bagan ihmiset. Todellakin tapoimme heidät, kuten Herramme on ohjeistanut meitä kirjassaan, Shekau sanoi videoviestissä AFP:n mukaan.  

Lisäksi järjestö uhkasi videolla Nigerian naapurimaita Tshadia, Nigeriä ja Kamerunia, jotka yhdessä Nigerian kanssa suunnittelevat perustavansa Keski-Afrikan joukot Boko Haramin tuhoamiseksi.  

– Olette myöhässä, Afrikan kuninkaat. Hyökätkää heti, olen valmiina, Shekau uhosi videolla. 

Yli kymmenen vuotta terroria

Ääri-islamilainen Boko Haram perustettiin vuonna 2002 vastustamaan länsimaisia arvoja ja koulutusta, mistä juontuu sen hausankielinen nimi, joka tarkoittaa väljästi käännettynä Länsimainen koulutus on kiellettyä.  

Järjestö on runsaan vuosikymmenen aikana kasvattanut terroriaan niin, että Britannian yleisradioyhtiö BBC arvioi tuoreessa artikkelissaan jo noin kolmen miljoonan ihmisen kärsivän siitä suoraan tai välillisesti.   

Boko Haramin toimintaan on kuulunut muun muassa summittaista ihmisten tappamista, raiskauksia, koululaisten ampumista sisäoppilaitoksen sänkyihin, kranaattien kylvämistä jalkapalloa katsovien ihmisten niskaan, raskaana olevan naisen tappaminen kesken synnytyksen, sieppauksia, orjuutusta. Lista on synkkä ja loputtoman pitkä.  

Järjestö aloitti aseellisen taistelun islamilaisen valtion luomiseksi vuonna 2009. Yhdysvaltojen terroristijärjestöjen listalle se päätyi vuonna 2013. 

Lue myös:

    Uusimmat