BMW käyttää autojensa testaamiseen jopa käsikranaatteja – tästä äärimmäisessä stressitestissä on kyse

Näin tehokkaasti vetyauto puhdistaa ilmaa 1:12
Vetyauton pakoputkesta tulee pelkkää vettä, minkä lisäksi se puhdistaa ilmaa. Katso videolta, miten homma toimii.

Vaikka ladattavat sähköautot ovatkin muodostumassa tulevaisuuden standardiksi, riittää vetyautoillekin kannattajia ja kehittäjiä. BMW suunnittelee käyttävänsä vetyä jopa panssaroiduissa erikoisajoneuvoissaan, mistä johtuen se on testannut teknologiaa äärimmäisyyksiin viedyllä tavalla.

Vaikka vetyautokin kulkee sähköllä, ei sitä ladata töpselistä, vaan sitä tuotetaan ajoneuvossa kuljetettavan vedyn sekä polttokennojärjestelmän avulla.

Koska moottorissa ei tapahtu palamista, pakoputkesta tippuu vain vettä. Vetyautoissa ei tarvita isoja ja raskaita akkuja, mutta mukana kulkevien vetytankkien turvallisuus voi kuitenkin olla monen huolena, sillä vety on hyvin räjähdysherkkää tavaraa.

Vedyn varastointiin liittyy aina riskejä, mutta esimerkiksi BMW testaa vetyautojensa kestävyyttä varsin rajuin ottein.

Käsikranaatti auton alle

BMW on kehittämässä panssaroitua X5-katumaasturia, jonka käyttövoimana toimii vety. Koska panssariauton on kestettävä kovaa rääkkiä muutenkin, on BMW katsonut tarpeelliseksi käyttää auton testaamisessa tavallista rajumpia keinoja.

Panssaroidun vetykäyttöisen X5:n kestävyyttä koetellaan muun muassa käsikranaatein. Tarkoituksena on selvittää sekä panssaroinnin että muutenkin vetyauton rakenteen heikot kohdat. Vetytankin räjähtäminen esimerkiksi rajun nokkakolarin yhteydessä on kuitenkin erittäin epätoivottu lopputulema – oli autoa panssaroitu tai ei.

BMW:n järeän X5:n tapauksessa auton kyydissä on kaksi vetytankkia, joihin mahtuu yhteensä kuusi kiloa vetyä. Niiden kestävyyttä testattiin räjäyttämällä käsikranaatti auton alla. 

Saksalaisvalmistajan mukaan auton erityisvahva pohjapanssari kesti iskun mukisematta, eivätkä vetytankit olleet moksiskaan. Tarkkojen tarkastusten jälkeen he totesivat, että vetytankit ovat täysin ehjät, eikä niitä tarvitse edes vaihtaa uusiin.

Katso alta kuva sekä panssaroidusta X5:stä että räjähdyksen vaurioittamasta pohjapanssarista.

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä.

Lähde: The Drive

Lue myös:

    Uusimmat