Mainos

Blair ja Bush: Irakin sota oli oikeutettu

Yhdysvaltain ja Britannian johtajat puolustavat yhä päätöstä hyökätä Irakiin.

Yhdysvaltain ja Britannian johtajien mielestä hyökkäys Irakiin oli oikeutettu, vaikkei maasta olekaan toistaiseksi löydetty väitettyjä joukkotuhoaseita. Yhdysvaltain presidentti George Bush ja hänen vieraanaan ollut Britannian pääministeri Tony Blair puolustivat eilen rinta rinnan sotaan lähtemistä Washingtonissa. Blair totesi Yhdysvaltain kongressille, että historia oikeuttaa Irakin valloittamisen, vaikkei aseita löydettäisikään.

-Vaikka olisimmekin väärässä, ainakin olemme tuhonneet uhkan (Saddamin Husseinin hallinnon), joka vähintäänkin on vastuussa verilöylystä ja kärsimyksestä, Blair sanoi puheessaan.

Hän on neljäs Britannian pääministeri, joka on pitänyt puheen kongressissa. Blairin mukaan Yhdysvaltain ja Britannian itsepintaisesti esittämät väitteet Irakin joukkotuhoaseista "eivät ole kuvitelmaa vaan 2000-luvun todellisuutta".

Blair luottaa yhä uraanitietoihin

Blairia ja Bushia on viime viikkoina syytetty siitä, että kaksikko olisi liioitellut Irakin ydinaseuhkaa sodan oikeuttamiseksi. Tapetilla ovat olleet erityisesti Irakin väitettyjä uraaniostoksia koskevat tiedusteluraportit. Bush sanoi taannoisessa kansakunnan tila -puheessaan, että Irak oli yrittänyt ostaa uraania Nigeristä. Valkoinen talo myönsi kuitenkin myöhemmin, että keskustiedustelupalvelu CIA:n liian hataraksi arvioimaa tietoa ei olisi pitänyt sisällyttää Bushin puheeseen.

Blair vakuutti kuitenkin eilen edelleen uskovansa, että tiedustelutiedot olivat aitoja.

-Jos ihmiset uskovat, että Irakin ja Nigerin välinen yhteys oli vain keksitty, niin tiedämme varmasti, että 1980-luvulla Irak hankki noin 270 tonnia uraania Nigeristä, Blair sanoi.

Bush puolestaan sanoi, että Irakin entinen johtaja Saddam Hussein oli aikeissa aloittaa maan ydinaseohjelman uudestaan sodan alla.

-Saddam Hussein valmisti ja piti hallussaan kemiallisia ja biologisia aseita ja yritti käynnistää uudestaan ydinaseohjelmansa, Bush vakuutti Blairin puheen jälkeen järjestetyssä lehdistötilaisuudessa.

"Yhdysvallat ei saa unohtaa Eurooppaa"

Blair muistutti, ettei Yhdysvallat saa unohtaa Eurooppaa viimeaikaisista Irak-erimielisyyksistä huolimatta. Hän sanoi myös, että Britannia seisoo tukevasti Yhdysvaltain rinnalla. Blairin mielestä liittouman on pysyttävä Irakissa niin kauan, kunnes "työ on tehty".

-Lupasimme Irakille demokraattisen hallituksen. Pidämme lupauksemme, Blair sanoi.

Blair suuntasi pikavierailunsa jälkeen Itä-Aasiaan, muun muassa Japaniin ja Kiinaan, missä hänen uskotaan keskustelevan ennen kaikkea Pohjois-Korean tilanteesta.

(MTV3-BBC-Reuters-DPA-AFP-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.